Wat nog niemand je heeft verteld over je comfortzone

Die comfortzone is een lastig ding. Natuurlijk biedt hij je veiligheid en die heb je nodig. Maar hij houdt je ook tegen om te groeien. Bijvoorbeeld in je ondernemerschap.

Nu heb ik voor dit jaar flinke groeiplannen in mijn ondernemerschap. Ik vind het doodeng (het is zelfs al eng om het hier zo voor jou op te schrijven)! Toch heb ik iets geleerd over mijn comfortzone waardoor ik het toch durf. Dat wil ik graag met je delen.

In je comfortzone is het veilig. Daar hoef je niet na te denken. Dat is de plek waar je op de automatische piloot de dingen doet zoals je ze altijd doet. En dan ook precies weet wat daarvan de uitkomst is. Geen verrassingen, geen gedoe. Gewoon lekker veilig.

Daarbuiten is het niet veilig. Dat is onbekend terrein. Je weet niet wat je kunt verwachten. Je weet niet hoe het voelt en wat je moet doen. Daarbuiten is het eng. Doodeng! Ik noem dit even de ‘paniekzone’.

Dat is geen aantrekkelijk vooruitzicht dus is het logisch dat je in je comfortzone blijft. Totdat anderen aan je gaan trekken. En dat is wat op dit moment in het welzijnswerk volop gebeurd. Je moet anders werken, ondernemend zijn, geld verdienen, meer doen met minder. Dit kan voelen alsof iemand anders (je manager, de gemeente) je met alle macht probeert over de grens van je comfortzone te trekken. Op deze manier wordt het allemaal nog vervelender.

Nu heb ik geleerd dat er nog een derde zone is. Ik heb dit nooit geweten maar nadat ik dit eenmaal wist ben ik echt veel meer gaan durven! Je hebt de comfortzone, de paniekzone en er is ook een GROEIZONE. De groeizone zit tussen de comfortzone en de paniekzone in.

En wat het allerbelangrijkste is: in de groeizone is het nog steeds veilig. Het voelt er wel spannend en misschien wat oncomfortabel maar dat is niet erg. Je kunt er veilig groeien, je dromen waarmaken, experimenteren zonder dat gelijk alles instort.

Als je eenmaal jouw eigen groeizone ontdekt zul je ook ervaren dat je er graag uit jezelf naartoe gaat. Dus geen mensen meer die jou over je grens heen sleuren maar gewoon wanneer jij het wilt maak je een uitstapje naar je groeizone.

comfortzone NL

Je kunt het vergelijken met een stoplicht: groen is veilig, rood is gevaar en oranje is ‘probeer het, als je opschiet dan lukt het’. En zeker als ik heel graag ergens op tijd wil zijn omdat ik de boot niet wil missen ga ik door oranje. En jij?

Vorig jaar had ik twee grote dromen: mijn boek schrijven en als dat af is de stap maken naar internationaal werken. Mijn boek is er gekomen en die stap heb ik ook gezet. Dit jaar wil ik internationaal groeien en nog veel meer social workers helpen met hun ondernemerschap. En het maakt niet meer uit waar ze vandaan komen. De US, Nepal, Jamaica, Nederland. Er is 1 grote maar: ik vind het doodeng om Engels te praten. Schrijven gaat nog maar om het uit mijn mond te horen, brrrr.

Ik probeer om de spanning geen bezit van mij te laten nemen en het helpt om steeds weer voor ogen te houden dat ik in een veilige groeizone zit. Ik ervaar de spanning en probeer ermee te dealen en soms zelfs er wat mee te spelen. Zoals bijvoorbeeld dit filmpje wat ik heb gemaakt. En vanavond op donderdag 22 januari gaat het echt gebeuren. Ik ben gevraagd als spreker in The Rich Social Worker Summit en geef vanavond mijn eerste webinar in het Engels. Je kunt er trouwens gewoon bij zijn (een beetje support zou me goed doen): www.richsocialworker.com/summit.

Nu weet je wat nog niemand je heeft verteld over je comfortzone. Ik hoop dat jij je groeizone gaat ontdekken, dat je er gaat spelen, experimenteren en groeien. En als je samen met mij wilt groeien in je ondernemerschap, kijk dan hier >>>. Jouw reactie op dit artikel is van harte welkom!

Doodeng maar ‘just do it’

[Lees meer...]

Les 1 voor wijkteams: zichtbaar en vindbaar vanaf dag 1 met Facebook

lessen voor wijkteams

[Lees meer...]

Hoe is jouw jaarwende?

Fijnefeestdagen

[Lees meer...]

3 klanten aan wie je niet mag vermarkten maar die jou als welzijnswerker wel heel hard nodig hebben

marketingverbod

[Lees meer...]

Hoe je in no-time je eerste eigen webinar organiseert

[Lees meer...]

Zo maak je een ebook

ebook maken handleiding

[Lees meer...]

Soms wil ik er mee stoppen

Give myself flowers

[Lees meer...]

Aanvraag procedure subsidie FCB voor de training Hier Sta Ik Voor! (stap voor stap)

[Lees meer...]

Nieuwtjes

[Lees meer...]