Hoe is jouw jaarwende?

Fijnefeestdagen

 

Hoe is het met je? De afgelopen dagen heb ik veel aan je gedacht. Het is een beetje de tijd van het jaar. Misschien merk jij het ook. De laatste dagen voor Kerst ben je nog heel erg druk met de laatste loodjes. Tegelijk voel je dat de jaarwende dichtbij is. Afsluiten van het oude en uitkijken naar het nieuwe.

Vind je het fijn als ik wat van mijn gedachten met je deel? Zodat je even kunt ontsnappen aan de kerstdrukte en voor jezelf een momentje hebt om stil te staan bij jouw jaarwende?

Wat voel jij als je terugkijkt op dit jaar? Ik hoop dat je tevreden en dankbaar bent. Je hebt een geweldig vak waarin je echt het verschil kunt maken in het leven van je klanten. Maar er is ook iets anders. Je zult waarschijnlijk ook voelen dat jouw professionaliteit onder druk staat. En die druk is het afgelopen jaar toegenomen.

Ik heb dit jaar welzijnswerkers gesproken die het plezier in hun werk zijn kwijtgeraakt, die hun baan hebben verloren, die collega’s hebben verloren, die ziek zijn geworden van het werk en die zich grote zorgen maken over hun toekomst. Dat doet pijn.

Misschien herken je dit ook bij jezelf of zie je het bij collega’s. In mijn gesprekken probeer ik daarom steeds terug te gaan naar dat ene wat een welzijnswerker nooit kwijtraakt en wat niemand van je afpakt: je passie voor je werk, je drive om mensen te helpen die in de verdrukking zitten.

Het afgelopen jaar is bij mij het inzicht heel sterk geworden dat deze passie de kiem is vanwaaruit je in beweging komt. Als alles en iedereen aan je loopt te duwen en trekken dan voelt dat rot. Maar als je in beweging komt vanuit verbinding met je kiem dan voelt het prettig.

Om mee te kunnen in de veranderingen van deze tijd is dit wat je nodig hebt (ik heb met mezelf afgesproken dat ik het woord transities in deze brief niet ga gebruiken!). En dan zul je ontdekken dat je mogelijkheden eindeloos zijn en niet afhangen van subsidies en directeuren. Hoe fijn zou het zijn als je met dit gevoel het oude jaar kunt afsluiten om in het nieuwe jaar alle kansen volop ruimte te geven?

Er is hoop! Ik ben enorm onder de indruk van de ondernemersgeest die wel lijkt te zijn losgebarsten het afgelopen jaar. Vorige week nog gaf ik een presentatie aan maatschappelijk werkers waarvan meer dan de helft een eigen bedrijf heeft of met plannen hiervoor speelt. Geweldig vind ik dat. Ondernemerschap drijft op passie!

Voor mij betekent dit dat ik komend jaar naast de training “Hier Sta Ik Voor!” nieuwe trainingen zal aanbieden speciaal voor sociale professionals met een eigen bedrijf. Op 12 januari al lanceer ik de Starterkit Sociaal Ondernemen. Wil je een voorproefje? Dat kan (klik hier).

Dat hoort ook bij de jaarwende: je verheugen op de nieuwe dingen die gaan komen. Veel werkers starten per 1 januari in een sociaal wijkteam. Nieuw en spannend. Blijf ook dan vooral in verbinding met je kiem en laat zien Hier Sta Ik Voor!

Hoe is jouw jaarwende? Wil je jouw gedachten delen? Dat kan hieronder bij de reacties maar je kunt me ook gewoon mailen.

Rest mij om je hele fijne feestdagen te wensen vol licht en liefde!

anneke-signature-groen

3 klanten aan wie je niet mag vermarkten maar die jou als welzijnswerker wel heel hard nodig hebben

marketingverbod

[Lees meer...]

Hoe je in no-time je eerste eigen webinar organiseert

[Lees meer...]

Zo maak je een ebook

ebook maken handleiding

[Lees meer...]

Soms wil ik er mee stoppen

Give myself flowers

[Lees meer...]

Aanvraag procedure subsidie FCB voor de training Hier Sta Ik Voor! (stap voor stap)

[Lees meer...]

Nieuwtjes

[Lees meer...]

10 facebookgeboden die iedere welzijnswerker moet kennen

Like!!
(born: Nationaal Archief

[Lees meer...]

Praten over geld: gratis

gratis

[Lees meer...]

Waarom jij doet wat je doet en je steeds maar doorgaat

flowerpower

[Lees meer...]