10 facebookgeboden die iedere welzijnswerker moet kennen

Na de 10 twittergeboden en de 10 linkedingeboden dan nu de 10 facebookgeboden* die iedere welzijnswerker moet kennen. Mijn liefde voor Facebook heeft een lange aanloop nodig gehad en kent zijn ups en downs. Facebook is namelijk niet makkelijk: eigenwijs, soms wat onbetrouwbaar en behoorlijk onverzadigbaar. Maar met deze 10 geboden zul je zeker met Facebook een leuke tijd gaan beleven!

Denk goed na

Wat wil je bereiken? Of nog liever: wie wil je bereiken? Facebook is net als ieder ander social media kanaal slechts een middel en geen doel op zich. Je kunt het inzetten om je te profileren, om je netwerk uit te bouwen, om buurtbewoners met elkaar te verbinden. Je kunt veel kanten op met Facebook maar zorg ervoor dat jij de richting kiest! Het risico om te verdwalen is anders erg groot.

Til niet te zwaar

Op Facebook krijg je vrienden. Realiseer je dat deze vorm van vriendschap voor jou anders kan zijn dan dat je gewend bent. Natuurlijk kun je met je beste vriend ook vrienden zijn op Facebook maar dit kun je ook zijn met je klanten die je waarschijnlijk niet echt als vrienden beschouwt. Maak je hier niet druk om, dit is zoals Facebook het ziet. Voel je je hier heel erg onprettig bij dan is Facebook misschien helemaal niets voor jou. Dat is dan zo en daar zou ik ook maar geen punt van maken.

Kies zorgvuldig

Als je een account maakt kun je uit 3 opties kiezen: een profiel, een pagina of een groep. Om een pagina of groep te maken heb je wel eerst een profiel nodig. Een profiel is van jou, persoonlijk. Een pagina gebruik je voor je bedrijf, organisatie, team of buurthuis. Een groep gebruik je als je mensen wilt samenbrengen. Kies zorgvuldig wat jij nodig hebt! Hier lees je hoe je in een paar stappen een groep maakt. 

Doe het veilig

Veel sociale professionals zijn een beetje bang voor Facebook. Het zou er onveilig zijn. Ook in de media heeft Facebook op dit terrein niet zo’n goede naam. Gelukkig biedt Facebook je allerlei mogelijkheden om jouw account zo in te stellen dat het veilig is. Je bepaalt zelf wie wat van jou ziet. En echt alle opties zijn mogelijk. Doe het dus veilig en ga er goed voor zitten om jouw instellingen naar jouw eigen wens in te stellen.

Like!! (born: Nationaal Archief

Like!!
(bron: Nationaal Archief)

Gebruik beeld

Maak je posts aantrekkelijk met beeld of video. Facebook waardeert dit zeer. Bovendien vinden je vrienden of likers het ook leuk om leuke plaatjes te zien van activiteiten of een selfie van het team! Wil je zelf je plaatjes maken met bijvoorbeeld mooie inspirerende quote’s of wil je je eigen cover maken, ga dan eens spelen met Canva.

Vraag om actie

Net als alle andere social media is Facebook geen zender. Het draait allemaal om interactie: like, reageer of deel. De meest simpele en effectieve manier om actie te krijgen is door er om te vragen. Stel bijvoorbeeld een vraag: welke gordijnen voor ons buurthuis vind jij mooier? De rode of de blauwe (uiteraard met foto!)

Vertel verhalen

Facebook is ook de plek om verhalen te vertellen. Wat heb je meegemaakt? Waar ben je trots op? Wie heb je vandaag geholpen? Vertel het verhaal vanuit je hart en geef je passie ruim baan. Inspireer en laat zien waar jij voor staat!

Reken nergens op

Waarom ziet de een jouw post wel en de ander niet? Facebooks wegen zijn ondoorgrondelijk. Facebook hanteert een zeer complex algoritme waarmee het bepaalt wie wat te zien krijgt (uiteraard binnen de mogelijkheden van jouw instellingen die je zelf beheert). Wat in ieder geval meetelt is hoeveel interactie er is tussen jou en jouw vriend of liker. Reageren jullie regelmatig op elkaars berichten dan zul je er meer van zien. Maar reken nergens op.

Vraag het de expert

Om het leuk te houden is het niet de bedoeling dat je gaat worstelen met je Facebook. En dat hoeft ook niet. Gelukkig zijn er experts om op terug te vallen. Wil je weten hoe je social media kunt inzetten in je organisatie vraag het dan aan Hans van Welzijn 3.0, de social media expert voor welzijnsorganisaties. Wil je alle ins en outs van Facebook weten en op de hoogte blijven van de laaste veranderingen volg dan Anne, de Facebook Expert van Nederland.

Heel veel Facebook plezier!

*om uit te printen en naast jouw computer te hangen

Praten over geld: gratis

gratis

[Lees meer...]

Waarom jij doet wat je doet en je steeds maar doorgaat

flowerpower

[Lees meer...]

Mag het ietsje zakelijker?

vogels

[Lees meer...]

Fijne vakantie!

Constructam Condor

[Lees meer...]

Jullie gaan toch niet naar elkaar wijzen?

Kitty de Laat neemt eerste boek Hier Sta Ik Voor! in ontvangst

[Lees meer...]

Dit is voor jou.

Power in Paradise

[Lees meer...]

De ontluisterende worsteling van de generalist

Generalist

[Lees meer...]

Profileren zodat je de boot niet mist

bootmissen

[Lees meer...]

Hoe Adam Braun de allergie voor non-profit ontdekt en oplost

[Lees meer...]