In de war over vrijwilligerswerk

De komst van de Wmo heeft het vrijwilligerswerk volop in de schijnwerpers gezet. Dat is mooi. Toch maak ik mij ook zorgen. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet uitleggen. Kijk, vrijwilligerswerk doe je vrijwillig. Dat doe je omdat je ermee opgroeit, omdat het op jouw pad komt, omdat je er lol aan beleeft, omdat je een handje wil helpen. En natuurlijk is het dan logisch dat er op je wordt gerekend. De kids van de tennisclub rekenen erop dat jij gaat rijden, de ouderen van de soos rekenen erop dat jij komt om de bingoballen te laten draaien.

Maar sinds de komst van de Wmo rekent er ook nog iemand anders op je. De overheid. De overheid noemt vrijwilligers het cement van de samenleving. ‘Het kabinet heeft er daarom de afgelopen jaren werk van gemaakt de vrijwillige inzet beter te verankeren in de Nederlandse samenleving’. Daarmee is vrijwilligerswerk verworden tot een politiek en economisch instrument. Vrijwilligerswerk ontstaat niet meer bij wat u of ik willen, waar we zin in hebben, waar we blij van worden maar waar de overheid op stuurt. En dus zijn er steeds meer vrijwilligers nodig. Maar soms is vrijwilligerswerk niet zo makkelijk te sturen. En geeft de overheid veel geld uit aan projecten om respijtzorgvrijwilligers (!) te werven die mantelzorgers moeten ontlasten. Er zijn vrijwilligers nodig die gekwalificeerd zijn om stevige coördinerende taken op zich te nemen, vrijwilligers die willen helpen bij naar het toilet gaan of vrijwilligers die gekwalificeerd kinderverpleegkundige zijn.

Laatst betrapte ik mijzelf erop. Voor een leuk project bij mijn stichting waren veel vrijwilligers nodig. Spontaan nodigde ik een goede vriend uit om mee te helpen als vrijwilliger. Ik was verbaasd dat hij niet gelijk ‘ja’ zei. Hij moest erover denken en belde een paar dagen later dat hij het niet zag zitten. Veel te druk. Verdorie! Hij kon toch best even meehelpen? Verder doet hij ook niets behalve zorgen voor zichzelf en zijn gezin …

Ik was behoorlijk in de war. Gelukkig kreeg ik mijn eigen onzin op tijd door (en zijn we gelukkig nog steeds vrienden). Vrijwilligerswerk is leuk als je het zelf leuk vindt. Als het ontstaat vanuit jezelf en niet als een ander je stuurt. Ik ben benieuwd wat u vindt.

Laat wat van je horen

*