Goud [gastblog]

Gastblog: Goud

Deze blog van John maakt duidelijk dat vrijwilligerswerk vooral ook gewoon werk is. Hij schrijft hoe WIJ dit doen. Grappig en bijzonder, als je het over WIJ hebt kun je ook niet meer om jezelf heen! Betrokkenheid gegarandeerd. John blogt over trend 3: “Positie van vrijwilligers verandert: van lastig te positioneren doelgroep worden vrijwilligers het goud van de organisatie. Vrijwilligers eisen fatsoenlijk HRM beleid.” John:

Goud

Dat vrijwilligers het goud van de organisatie zijn weten we maar al te goed. Geen nonprofit club die het niet regelmatig roept. Maar stellen diezelfde clubs daar net zoiets kostbaars als goud tegenover? Ik vraag het me af.

Toen ik jaren terug mijn carrière startte was dat ook als vrijwilliger, in een buurthuis. Bij gods gratie mocht ik gebruik maken van het bureau van een beroeps kracht die er even niet was, tussen zijn papieren en zijn fotootjes van thuis. Meepraten mocht zolang het napraten was. Het gebouw was sfeer- en kleurloos, de inrichting oud en sleets. Een plek waar je gezien wil worden? Die talenten in mensen oproept? Waar je over vertelt aan vrienden?

De mensen zijn de afgelopen 20, 30 jaar enorm veranderd, mondiger geworden, slimmer en zelfbewuster. Ze stellen hoge eisen, zeker aan hun vrije tijd. Ze willen meetellen en voor vol worden aangezien. Maar in veel organisaties in welzijn en zorg lijkt de tijd stil te staan. De beroepskrachten zijn er bazen, de vrijwil­ligers hulpjes. Wat dan gebeurt laat zich raden. Wie alleen hulpje mag zijn wordt ook hulpje, of gaat weg. Dè manier om talent buiten de deur te houden.

Delen

Dit jaar kreeg de organisatie waar ik werk een nieuwe naam: WIJ. Dat is geen toeval. WIJ staat voor de hele club, betaald en vrijwillig, inclusief klanten en netwerkpartners. Bij WIJ is iedereen gelijk en is werken co-creëren. Dat doen we in moderne gebouwen aan flexplekken die we delen. Wie er vrijwillig werkt en wie betaald is niet te zien. Alles wat er gebeurt doen we samen. WIJ is behalve een naam een werkwijze, een manier van zijn, een merk met een belofte die je kunt beleven. WIJ is iets wat je doet, elke dag.

De nieuwe naam is de zoveelste stap in een jarenlange transformatie van een traditionele welzijnsorganisatie naar iets nieuws waar ik nog geen naam voor heb. Community management, suggereerde een consultant. Komt in de buurt maar is het net niet. Communities managen zichzelf. Net zoals de meeste mensen thuis doen waar ook niemand de baas is en toch van alles gebeurt.

De goede mensen

Zo gaat het bij WIJ ook. Ieder bestuurt zijn eigen werk en samen besturen we WIJ. Dat is pittig want besturen is keuzes maken. Doen wat je zegt en daar rekenschap over geven, aan elkaar. Dat lukt met mensen aan boord met de goede houding. Denk aan zaken als respect, aandacht en passie. En goed zijn in je werk. Mensen die dat niet hebben komen niet binnen of gaan weg. Hoe beter dit functioneert, hoe aan trekkelijker de club, hoe meer mensen erbij willen horen.

Een workshop een paar jaar geleden leerde me hoe eenvoudig dit is. Het gaat om maar drie dingen: het werk moet er toe doen, je moet ermee thuis kunnen komen, en je moet er nieuwe vrienden mee maken. Stop die drie in een functie en je hebt inderdaad goud. Misschien dat je de eerste vrijwilliger actief binnen moet halen, de rest gaat vanzelf. Als het niet werkt heeft het altijd met die drie dingen te maken. Niet aan vrijwilligers kunnen komen is een indicatie voor slecht organiseren.

Knikkeren

Kinderen leren bij het knikkeren dat een ruil klopt als die voor allebei loont. HRM vrijwilligers is niet anders. Je moet iets te bieden hebben. Een belevenis. In ultieme vorm, roep ik wel eens, moet vrijwilligerswerk zo aantrekkelijk zijn dat mensen ervoor willen betalen om het te mogen doen. Dat gaat te ver misschien maar de boodschap is helder. Wie de moeite waard is, voor anderen, heeft over vrijwilligers nooit te klagen. WIJ begint bij jou.

John Beckers is mijn gewaardeerde collega directeur van WIJ. Wil je meer lezen over hrm voor vrijwilligers kijk dan op de website van WIJ Welke plaats nemen vrijwilligers in jullie organisatie in? Welke ruil maken jullie? Laat het ons hier weten.

Trackbacks

  1. […] 17-12-2010: Goud door John Beckers […]

Laat wat van je horen

*