Mini franchisen in Welzijn [gastblog]

Gastblog: Mini franchisen in Welzijn.

Bijzonder hoe Hannie beschrijft hoe zij betrokken is geraakt bij een mini franchise model in Welzijn. “Zo groots en meeslepend hoeft het niet altijd te zijn”. Logisch dat zij blogt over trend 2: “Fuseren raakt uit de mode: er komt een eind aan het fusiegeweld. Welzijnsorganisaties gaan op zoek naar slimme samenwerkingsvormen. De eerste franchiseformule voor welzijnsorganisaties wordt gelanceerd.” Hannie:

Als ik kijk naar mijn eigen welzijnsorganisatie dan is het woord fusie diverse malen komen bovendrijven de laatste 7 jaar. ‘Moeten we niet fuseren met een welzijnsorganisatie van een buurgemeente om zodoende sterker te kunnen opereren richting opdrachtgevers, lees gemeenten. Het is er niet van gekomen. Waarom niet? Bestuurswisselingen, strategische visies die per welzijnsorganisatie meer verschillen dan pakweg 5 jaar geleden en –last but not least- het besef dat er ook allerlei andere mogelijkheden zijn om kwantitatief en kwalitatief te groeien.

Slimme samenwerkingsvormen die passen bij de organisatie, daar gaat het om. Kansen zoeken, kansen zien en kansen pakken. En zo groots en meeslepend hoeft het niet altijd te zijn, want allianties aangaan kan op vele manieren. Bij mijn organisatie SWN zijn we een strategische alliantie aangegaan met de bibliotheek; op het gebied van shared services (ICT en telefonie), huisvesting (o.a. front office Vrijwilligershuis in bibliotheek en onze hoofdkantoren worden gezamenlijk gehuisvest) en op aanvullende dienstverlening. De alliantie is ontstaan doordat de hoofdvestigingen gezamenlijk gehuisvest zouden worden, maar vooral omdat het klikte tussen beide bestuurders en beide organisaties creatief op zoek wilden gaan naar mogelijkheden van samenwerking om een verbeterde en vernieuwende dienstverlening neer te zetten. Een samenwerking met energie! Deze samenwerking werkt in deze setting goed maar dat wil niet zeggen dat het in andere gemeenten ook opgaat. Nee, het is een kwestie van goed om je heen kijken als organisatie en mogelijkheden zien waar ze zijn, om het maar eens op ze Cruijffiaans te zeggen.

Franchiseachtige formules als welzijnsorganisatie. Ja, leuk en handig. Toen ik dat las in de trendopsomming van Anneke bedacht ik dat wij dat in minivorm hebben neergezet zonder dat zelf in die woorden te benoemen. In Woerden heeft SWN het label Welzijn Woerden neergezet. De welzijnsorganisatie aldaar was failliet gegaan en de gemeente was op zoek naar een nieuwe organisatie. Men was op zoek naar een organisatie met een lokaal gezicht en lokaal verankerd, die innovatief en efficiënt aan de slag ging met een moderne bedrijfsvoering, betrouwbaar en dat allemaal natuurlijk tegen een redelijke prijs. Ons antwoord: een behoorlijk zelfstandig ondernemend lokaal verankerd label, maar gebruik makend van de overall visie, diensten, formats en ervaring van een grotere organisatie. Daar wordt zowel de ‘moederorganisatie’ als de ‘dochterorganisatie’ wijzer van. Het werkt.

Het idee om een franchiseorganisatie op te zetten zoals in de trend van Anneke neergezet, spreekt mij zeer aan. Wie denkt mee?

De uitnodiging van Hannie om mee te denken spreekt voor zich. Geef hieronder jouw reactie!

Reacties

  1. Bij ons staat er een gemeentelijke herindeling te wachten die ongetwijfeld ook gevolgen zal hebben voor het versnipperde welzijnsbeleid. Lijkt een goed moment om de zaken dan anders op te zetten waarbij franchising een optie is. Ik hou het in gedachte!

Trackbacks

  1. […] 22-12-2010: Mini franchisen in Welzijn door Hannie van Baren […]

Laat wat van je horen

*