Morgen begin ik echt

Deze blog is een hart onder de riem voor al diegenen die inmiddels overtuigd zijn dat ze aan de slag moeten met social media.

laatste update: 14 november 2012

En dit dan dus ook echt willen. Want, en dit is de eerste geruststelling, als je het echt niet wilt doe het dan ook gewoon niet. Niemand die het je kwalijk zal nemen. Social media zijn een middel en geen doel op zich. Bedenk dus vooraf wat je ermee zou willen bereiken. Is jouw doel om je te profileren door te netwerken dan zijn social media jouw middel bij uitstek!

De laatste weken hoor ik veel mensen zeggen: “In de kerstvakantie ga ik beginnen”. Dat is een goed voornemen maar het is echt niet nodig om hier jouw hele vakantie aan te besteden. Dan maak je het groter dan dat het is. Net als netwerken “in real life” is een online netwerk niet in een paar dagen gebouwd. Dit doe je gewoon stapje voor stapje. En de start is binnen een uur gepiept! En die start is dan misschien wel de spreekwoordelijke drempel waar je overheen moet maar als je het echt wilt doe je dat gewoon nu (als het goed is zit je nu toch achter de pc).

Hier gaan we. Op de eerste plaats kies je voor 1 social media platform om mee te beginnen. Mijn voorstel is dat je kiest voor Linkedin. Binnen welzijn en zorg zijn daar inmiddels zoveel mensen te vinden dat het niet moeilijk is om hier bekenden op te zoeken en te linken.

Ga naar www.linkedin.com Klik op ‘nu lid worden’. Je komt nu in een scherm waar je jouw voornaam, achternaam, mailadres en wachtwoord (password) invult. Gebruik gewoon jouw eigen voor- en achternaam. Linkedin werkt niet met nicknames. Denk over het mailadres even goed na: gebruik je hier jouw mailadres van jouw werk of een privémail? Realiseer je hierbij dat jouw netwerk gekoppeld is aan jouw persoon en niet aan de organisatie waar jij werkt en dus ook niet overdraagbaar is. Mijn advies is om hier jouw privémail te gebruiken. Het is nu ook belangrijk dat je onthoud welk mailadres je hier invult omdat Linkedin jouw profiel koppelt aan dit adres. Raak je het kwijt en vul je een ander adres in dan maak je misschien onbedoeld een tweede account aan en dat is later lastig te herstellen.

Klik op ‘word lid van linkedin’. Je komt nu in een scherm, stap 1, waar je een paar basale gegevens invult. Klik op ‘mijn profiel aanmaken’. In stap 2 die automatisch volgt wil Linkedin jou al naar connecties laten zoeken. Mijn advies is dat je dit voor nu even overslaat. Klik op ‘deze stap overslaan’. Stap 3 is dat je via de mail een bevestigingslink ontvangt en hiermee jouw aanmelding bevestigd. Bij stap 4 kom je dan weer terug in jouw profiel en zoekt Linkedin weer connecties voor je op. ‘deze stap overslaan’. Stap 5 evenzo ‘deze stap overslaan’. Bij stap 6 kies je voor een basis account want die is gratis. Hierna ben je klaar en kom je in jouw profiel met een welkom!

Zo eenvoudig is het. Gaat het bij jou anders dan dat ik hierboven heb beschreven volg dan jouw intuïtie. Ook dan komt het goed. Gaat het echt helemaal niet lukken schakel dan jouw hulptroepen in. Je mag jouw vragen ook hier posten bij de reacties.

Je kunt nu aan jouw netwerk gaan bouwen. Hoe je dat doet lees je hier: http://www.ernohannink.nl/beginnen-op-linkedin-een-online-netwerk-opbouwen/

Heel veel succes! Ik hoop dat we elkaar gaan tegenkomen op Linkedin (www.linkedin.com/in/annekekrakers) en voor nu wens ik je alvast een hele fijne kerstvakantie!

Laat wat van je horen

*