Vijf gouden netwerktips voor welzijnswerkers

Vijf gouden netwerktips voor welzijnswerkers.

Zijn welzijnswerkers geboren netwerkers? Ben jij een geboren netwerker? Of zie jij netwerken als een slijmerige, vervelende en tijdrovende bezigheid? Dan denk je waarschijnlijk ook dat je er slecht in bent. Herkenbaar?

Versterken en verbinden zijn op dit moment binnen het welzijnswerk twee veel gebruikte woorden. Het zijn woorden die perfect passen bij de netwerkfilosofie. Wat is de essentie van netwerken? Het sleutelwoord is vertrouwen. We werken allemaal het liefste samen met iemand die we kennen, van wie we weten wat we kunnen verwachten. Netwerken is een manier om daarvoor te zorgen en vervelende verrassingen en teleurstellingen zo veel mogelijk uit te sluiten. Door samen te werken in netwerken kun je jouw klanten vaak beter helpen. Je helpt jouw klanten met sterken worden en zich te verbinden als je zelf ook verbonden bent.

Even een lijntje naar Welzijn Nieuwe Stijl: Als je de eigen kracht van de burger centraal stelt dan zie je dat eigen kracht meestal het sterkst is als burgers beschikken over een sterk netwerk. Mensen willen gevoed worden en hebben hulpbronnen nodig. En dat geldt natuurlijk ook voor jouzelf. En natuurlijk beschik je privé over een netwerk van vrienden, familie en kennissen. Maar hoe is dat in jouw werk?

Als jij netwerken lastig vind is de kans groot dat je vanaf een eilandje werkt. In mijn vorige nieuwsbrief schreef ik erover. De reden dat je op jouw eiland bent is waarschijnlijk dat je zo betrokken en gedreven bent in jouw werk dat je vergeet om om je heen te kijken. Dat is zeker zo als je uitvoerend werkt en dicht op jouw klanten zit. Op de netwerkmeetings die ik bezoek tref ik veel managers en adviseurs maar zelden uitvoerende werkers. Bij navraag hoor ik dan vaak dezelfde argumenten: geen tijd, geen uren of daar heb ik niks aan.

Dat is jammer. Een sterk netwerk kan ook jou helpen om nog beter te worden in jouw werk. Om je op weg te helpen hier enkele tips:

  • Stel een doel waarom je gaat netwerken: wat moet het netwerken jou opleveren? Waar ben je naar op zoek?
  • Stel je in op wederkerigheid: je hoeft jezelf niet te ‘verkopen’. Integendeel: kijk vooral waar je mensen kunt helpen met jouw expertise.
  • Organiseer jou eigen ondersteuning: iedereen heeft af en toe een aanmoediging of collegiaal advies nodig. Jouw netwerkcontacten kunnen dit voor je betekenen.
  • Wees selectief: je kunt inderdaad niet alle netwerkbijeenkomsten ‘aflopen’. Kies het netwerk wat jou het meeste zal opleveren en wordt daar actief.
  • Netwerken is echt werken: regel met jouw leidinggevende dat je er tijd en uren voor krijgt en maak zichtbaar wat het jou, de organisatie en dus jullie klanten oplevert.
  • Ga digitaal netwerken: doe het slim en bespaar tijd. Ben je al aangemeld op bijvoorbeeld twitter of linkedin gebruik jouw account dan ook actief. Dat levert je het meeste op.

Wil je meer weten over netwerken? Meld je dan aan voor het gratis teleseminar op 14 februari met gastexpert Jan-Willem Seip.

Laat wat van je horen

*