Workshop “Bezuinigen: creatieve verdienmodellen voor welzijn”

Bezuinigen?

In barre tijden is het de manager die snijdt in de kosten maar de leider die nieuwe inkomsten zoekt!

Ben jij ook al aan het bedenken hoe je deze bezuinigingsronde nu weer opvangt? Misschien dat je nu toch echt de abonnementen op de vaktijdschriften moet opzeggen. En als je dat al bij de vorige ronde hebt gedaan dan kun je er nu echt niet meer langer omheen en zijn de medewerkers aan de beurt.

Heb jij er wel eens over nagedacht hoe het zou zijn om:

 • zelf grip te hebben op de inkomsten van jouw organisatie?
 • je niet meer afhankelijk te voelen van subsidies?
 • de omzet te maken die past bij de waarde die je levert?

Veel welzijnsorganisatie zitten vast in historische constructies waar het moeilijk aan ontsnappen is. Gemeentes worstelen daar ook mee. Het dilemma tussen gunnen en hard zakendoen lost menige gemeente op met bezuinigingen: je krijgt nog steeds gegund maar ook een signaal dat het zo niet langer kan. Eigenlijk vlees noch vis.

De eerste reactie op aangekondigde bezuinigingen is vaak ongeloof en boosheid. En nadat je al het vet op de botten al hebt wegbezuinigd  kom je aan het personeel. De pijn als goed gekwalificeerde medewerkers en fijne collega’s moeten vertrekken is onbeschrijfelijk groot.

Maar kan het ook anders? Zeker!

In deze workshop gaan we eerst samen het grote misverstand van de bezuinigingen opruimen. We gaan de focus verleggen van subsidie krijgen naar geld verdienen. Voel je het verschil?

Geld kun je verdienen als je waarde toevoegt. En de waarde die welzijnsorganisaties toevoegen is enorm. Onze bijdragen aan veiligheid, leefbaarheid en geluk zijn groot. En je daarvoor laten subsidiëren door de gemeente is maar 1 manier om geld te verdienen. Maar er zijn nog legio andere mogelijkheden in de vorm van creatieve verdienmodellen. In dit opzicht kunnen welzijnsorganisaties veel leren van de wereld om ons heen. Ken jij bijvoorbeeld het verdienmodel van Twitter?

Nadat we onze focus hebben verlegd van subsidie krijgen naar geld verdienen, neem ik jullie mee in een korte inleiding in marketing. Het helder hebben van jouw positie in de markt is namelijk een voorwaarde om een keuze te maken hoe jij je geld gaat verdienen. Daarna bespreken we de bekende 9 bouwstenen van een goed businessmodel van Alex Osterwalder. De bouwstenen staan aan de basis van jouw marketingstrategie. In de volgende stap neem ik je mee in de wereld van de creatieve verdienmodellen. Bij ieder model geef ik een aansprekend voorbeeld waardoor blijkt dat het werkt.

Samen gaan we daarna de vertaalslag maken naar jouw welzijnsorganisatie. Je gaat kijken welk verdienmodel past bij jouw organisatie en het probleem dat je wilt oplossen. Een beetje out of the box denken wordt dan wel van je gevraagd!

Wat levert deze workshop jou op?

 • een andere kijk op bezuinigingen
 • hierdoor nemen de zorgen af en komt het plezier weer terug
 • jouw focus wordt verlegd van subsidie krijgen naar geld verdienen
 • kennis van de negen bouwstenen van Alex Osterwalder
 • kennis van creatieve verdienmodellen
 • een praktische vertaalslag naar een verdienmodel voor jouw eigen welzijnsorganisatie
 • nieuwe inkomsten voor jouw organisatie

“Na afloop van de workshop Creatieve Verdienmodellen ben ik met onze managers en top-jongerenwerker aan de slag gegaan hoe we op korte termijn de bezuinigingen het hoofd kunnen bieden. En daarbij kon ik af en toe een opmerking/tip uit jouw workshop goed gebruiken! Een incomany workshop zou mij en mijn collega’s een goede boost kunnen geven om hiermee verder te gaan maar eerst moeten we kijken of we iedereen hierin mee kunnen krijgen. Ik ben in elk geval helemaal opgeladen voor de komende weken en wil je daar graag voor bedanken!”

Renée van Limborgh, opbouwwerk Diverz, heeft deelgenomen aan de workshop op 26 april

“Ik vond het een boeiende workshop, die me zeer zeker geinspireerd heeft. Ik wil er graag nog wat over lezen en het gaan toepassen.”

Betty Wilms, Wel.kom, teammanager Roermond, heeft deelgenomen aan de workshop op 14 oktober

Het programma is als volgt:

1. Wat is er aan de hand in Nederland?

 • economische recessie en bezuinigingen in het welzijnswerk
 • society 3.0: wat verandert er?

2. Waarde, geld en welzijn

 • waarde van welzijn
 • klem van het subsidiemodel
 • hoe vertaal je waarde in geld?
 • kijken naar prijzen

3. Business- en verdienmodellen

 • 9 bouwstenen van Alex Osterwalder
 • creatieve verdienmodellen: voorbeelden voor welzijn
 • creatieve verdienmodellen: zelf aan de slag (oefening)

Praktische zaken:

De laatste workshop met een open inschrijving was op 14 oktober. Op dit moment is de workshop alleen incompany te boeken. Neem daarvoor contact met mij op.

Garantie:

Andere welzijnswerkers en welzijnsorganisaties hebben het voor jou al eerder gedaan: meedoen met een workshop, training, leergang, coaching, de club of mij inhuren voor een opdracht. Ik wil graag mijn klanten verwennen en ga voor de beste resultaten. Mijn klanten zijn tevreden klanten. Daarom geef ik garantie: ben je na afloop niet tevreden (en je hebt wel met alles meegedaan) dan krijg je jouw geld terug.