De opwindende spanning van welzijn 2.0

De opwindende spanning van welzijn 2.0

In de kielzog van Society 3.0.

Heel even was er de teleurstelling dat er door wat afzeggingen maar zo weinig mensen waren. Echt maar heel even want al snel werd voelbaar dat de bijna intieme sfeer voldoende was om ieder van ons tot grote hoogte te brengen.

Praten over welzijn 2.0 op uitnodiging van de grote man achter society 3.0 vraagt ook om niets anders dan de vrije geest te verbinden. Om samen te zoeken naar de waarde van welzijn 2.0. Daar zijn we wat mij betreft wonderwel in geslaagd.

Iemand noemde co-creatie een levensles: kennen van en eerlijkheid over jouw eigen focus en identiteit is voorwaarde om mee te doen. Je moet jouw eigen kennis inbrengen en geen enkele concessie doen aan jouw deskundigheid. Ik denk dat vooral deze houding onze ochtend zo waardevol heeft gemaakt: ieder heeft deelgenomen vanuit zijn eigen kennis en passie.

We hebben gesproken over ondernemerschap: van onszelf en binnen de sector. Een aantal van ons heeft ontdekt dat er binnen de instellingsmuren iedere keer weer grenzen zijn die je beperken in jouw mogelijkheden en groei. Ondernemerschap geeft meer vrijheid. Bijvoorbeeld om in te spelen op de tijdsgeest van society 3.0. We voelden allen een gezonde, haast opwindende spanning. Het was goed om die te delen.

We hebben geprobeerd om groot te denken en klein te doen. Ervaringen, wensen en ambities hebben we uitgewisseld. Dat was de basis voor de belangrijke vraag: welke 3 uitdagingen zie jij in de samenleving? De geeltjes met antwoorden werden zo in grote saamhorigheid gesplitst: dit is wat ons bezighoudt in de wereld (groot denken) en dit is wat we eraan willen en kunnen doen (klein doen).

Ik heb het als erg bijzonder ervaren dat we nauwelijks gesproken hebben over het welzijnswerk zelf. Groot denken en meebewegen met de stroom van society 3.0 heeft kennelijk als gevolg dat muurtjes wegvallen en domein discussies geslecht worden. En iemand sprak troostende woorden als reactie op mijn zorg hoe welzijn mee kan doen in co-creatie als het de eigen identiteit nog niet voldoende kent: “het vinden van focus mag ook best langer duren als je het maar bewust bent; en ondertussen kun je wel jouw ervaring inbrengen”.

En toen was het tijd voor het maken van plannen in het klein. Geen discussie, geen ‘ja maar’ maar elkaar aanvullen en de ideeën die ontstonden samen nog beter maken. Ik kreeg er enorm veel energie van. Zeker ook omdat het mogelijk was om het te hebben over het verdienmodel van welzijn 2.0 want ook dat hoort er voor mij als ondernemer en ook voor de sector zeker bij.

De basis is nu stevig genoeg om verder te gaan. We hebben naast een nieuwe datum (31-8) ook de mooie afspraak gemaakt dat iedereen welkom is om aan te sluiten en dat ‘nieuwelingen’ een ‘inwijding’ krijgen om aan te sluiten waar we gebleven zijn. Als dat geen welkom is.

 

P.S. Bij de lunch kwam nog weer even de angst op de tafel: heeft Welzijn wel genoeg lef om 2.0 te zijn? Ter plekke heb ik besloten om in mijn volgende nieuwsbrief het “Geheime Recept voor meer LEF” prijs te geven. Ook lezen? Schrijf je hier in: aanmelden voor Ezine WNmarketinginspiratie

 

 

 

Laat wat van je horen

*