Geheim recept voor meer LEF in Welzijn

Dit is een recept voor al die welzijnswerkers die graag willen veranderen maar zich laten weerhouden omdat ze het niet goed durven. Vaak heeft dit te maken met het idee dat je pas aan iets wilt beginnen als je zeker weet dat het goed afloopt. De onervaren skiër die bovenaan de berg staat en pas aan zijn afdaling wil beginnen als hij zeker weet dat hij heelhuids beneden aan zal komen, zal nooit vertrekken!

Bij crisis ben je sterk geneigd om terug te vallen op de automatische piloot want die kan jou garanties geven: blijf maar doen zoals je het altijd hebt gedaan want dan weet je wat je krijgt. Uit jouw comfortzone stappen vraagt om experimenteren met nieuw gedrag. Om dat zo optimaal mogelijk te doen is het zaak dat je de crisis voorblijft. Wacht niet op de rest. Voorlopers lopen misschien wat meer risico maar krijgen ook het respect en de waardering van hun publiek. Dit is het eerste ingrediënt van het Geheime Recept:

Ga niet wachten maar doe het nu.

Geloof in jouw diensten en de waarde die je brengt in het leven van anderen. Werk alleen met de beste mensen in hun vak. Doe geen concessies. Spiegel je aan het allerhoogste. Laat jouw passie de drijfveer zijn voor jouw handelen. Doe waarvoor jij voelt dat je hier op aarde bent. Dit is het tweede ingrediënt van het Geheime Recept:

Ga voor jouw passie (en doe geen concessies).

Draag uit wat je te bieden hebt. Trek de wereld in en deel vrij en rijkelijk in jouw kennis en passie. Zoek jouw klanten op en doe er echt alles aan om ze te bereiken en de rest van hun leven te boeien. Verras jouw klanten voortdurend. Zo transformeer je latente klanten in kapitaalkrachtige klanten. Dit is het derde ingrediënt van het Geheime Recept voor meer lef:

Bied jouw klanten het allerbeste van jezelf.

Maak geen ruzie. Ga niet strijden maar werk samen. Ga samen creëren. Doe dit vanuit jouw eigen identiteit. Ga krachtig en bewust om met jouw identiteit want dat maakt jou tot een aantrekkelijke samenwerkingspartner. Fuseer niet uit armoede. Zie andere welzijnsorganisaties niet als jouw concurrenten: risico (als je de strijd wint) is dat de operatie geslaagd is maar de patiënt overleden. Je moet wel knokken en hard werken. Doe dit waar mogelijk samen maar ieder vanuit eigen identiteit en toegevoegde waarde. Strijd niet bij de overheid maar knok daar waar de groei is te behalen: burgers en het bedrijfsleven. Dit is het vierde ingrediënt van mijn Geheime Recept:

Knok samen, jouw eigen identiteit maakt jou sterk.

Je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Doe mee aan de netwerksamenleving en organiseer jouw eigen netwerk met zorg en aandacht. Werk daar voortdurend aan. Vertrouw op anderen, laat je inspireren. Zoek een voorbeeld, een boegbeeld. Dit is het vijfde ingrediënt:

Zoek steun en hulp in jouw netwerk.

Helpen bovenstaande ingrediënten allemaal niet dan komt hier mijn paardenmiddel. Pijn weegt zwaarder dan plezier. Het wegnemen van pijn is een grotere motivator voor mensen dan een plezierig vooruitzicht. Je zult jouw eigen pijn moeten creëren. Denk hevig en intens aan de spijt die je gaat voelen als de bezuinigingen echt op jouw bureau liggen of misschien zelfs wel de ontslagbrief of de mededeling dat je nu toch echt een burn-out hebt. Ga praten met collega’s in het veld die het nu al is overkomen. Zet op deze manier extra druk op jezelf. Dit is het zesde ingrediënt van het Geheime Recept:

Maak de pijn voelbaar.

Uit de bijsluiter: Pas op voor de grootste dooddoener aller tijden “dat doen we allemaal al”. Het is gewoon niet genoeg, doe het nog eens, doe het vaker, doe het heftiger en rust niet voordat je geslaagd bent. En vier ieder succes, klein of groot: dit heb je nodig om door te zetten!

Wat zijn de ingrediënten van jouw eigen Geheime Recept voor meer LEF? Ik zou het super vinden als je die hieronder met mij wilt delen!

 

Reacties

  1. Mooie blog Anneke! Volgens mij zitten bijna alle ingredienten voor LEF er wel in maar wat volgens mij erg belangrijk is is dat je buiten je kaders gaat denken. Geen ‘Ja, maar…’ maar ‘Ja, en….’

Laat wat van je horen

*