Sprankelend werken in welzijn met webinars, teleseminars, skype en facebook. Dat kun jij ook!

Mensen doen zaken met mensen. En daarom wil jij dicht bij jouw klanten staan. Huisbezoeken  en afspraken zijn daarvoor natuurlijk een perfecte manier. Maar tegelijkertijd kost dit 1 op 1 werken erg veel tijd. Van jou en ook van jouw klant. Er zijn manieren waarop het anders kan.

Webinar:

Web seminars – de samentrekking hiervan is webinar – zijn online seminars of presentaties. De presentator of trainer betrekt zijn publiek op afstand bij de inhoud die hij aan zijn publiek voorschotelt. De presentator en het publiek zijn live met elkaar verbonden via internet. Het is net alsof ze bij elkaar in de zaal zitten. Deelnemers kunnen via een chat  vragen stellen en ook met elkaar communiceren. Het aantal deelnemers is afhankelijk van de software toepassing die je gebruikt.

Je kunt een webinar gebruiken om bijvoorbeeld een cursus te geven, een informatiebijeenkomst of een bijeenkomst met wijkbewoners. Vaak kun je het webinar ook opnemen zodat je na afloop de opname aan de deelnemers en diegenen die er niet bij konden zijn, kunt mailen.

Webinars worden mogelijk gemaakt door softwaretoepassingen, zoals van Goto Webinar. Om een webinar bij te wonen heb je een computer met een (snelle) internetverbinding nodig en soms ook een telefoon. De kosten bedragen bijvoorbeeld tot 100 deelnemers 99 dollar per maand.

Teleseminar:

Net als bij een normaal seminar draagt de presentator of trainer kennis over, maar dan via de telefoon. Je belt in op een speciale vergaderlijn, samen met anderen, en hoort dan de stem van de presentator of trainer. Vaak kunnen de deelnemers vragen stellen. Maar deelnemers kunnen ook niets zeggen en zo redelijk anoniem deelnemen. Het aantal deelnemers is in de meeste gevallen onbeperkt.

Je kunt een teleseminar gebruiken voor een vergadering, een overleg maar ook om kennis over te dragen aan klanten of collega’s. Het is een zeer laagdrempelige manier want je hebt alleen een telefoon nodig. Dus ook mensen zonder pc of internet kunnen deelnemen.  Het teleseminar kun je opnemen en later als mp3 bestand mailen aan de deelnemers.

Teleseminars worden mogelijk gemaakt door bijvoorbeeld Teminar. De kosten zijn laag. De kosten kun je voor eigen rekening nemen maar je kunt ook de deelnemers een klein bedrag laten betalen (0,09 cent per minuut).

Skype:

Skype is helemaal gratis! Skype is vooral bekend van het 1 op 1 videobellen. Je hoort en ziet elkaar en kunt alles doen wat je in een echt gesprek ook zou doen. Je kunt ook videobellen met een groep van maximaal 10 personen. Daarvoor is het wel nodig dat 1 iemand uit de groep een betaald premium account heeft.

Skypen met beeld voegt echt iets toe aan een anders normaal telefoongesprek. Je kunt het gebruiken om te videobellen met collega’s of klanten. Weten klanten niet hoe het moet, geef ze dan een kleine introductie en ze zullen het snel snappen. Ik gebruik zelf bijv Skype om klanten te coachen die anders eerst ver zouden moeten reizen.

Facebookgroep:

Het voordeel van een Facebook groep is dat de groepsleden op ieder moment kunnen participeren in de community. Er is geen geluid of beeld maar wel zijn er mogelijkheden om updates, documenten en links met elkaar te delen. Op jouw startpagina zie je de optie “groep maken”.

De groep kan open, besloten of zelfs geheim zijn. Een groep kost niks. Een facebookgroep is een goede aanvulling op de andere hierboven genoemde opties.

Voordelen:

Zeker bij een webinar  en een skypecall met beeld heb je (bijna) alles voor handen: stem, gezicht, mimiek, emotie. Als jij dit met plezier inzet voor jouw klant ben je goed bezig. De voordelen zijn:

  • je kunt veel meer klanten helpen in dezelfde tijd
  • je bespaart jou en/of je klant reistijd en reisgeld
  • je biedt de klant comfort en gemak
  • jouw klant participeert veel actiever waardoor dit perfect past bij Welzijn Nieuwe Stijl (eigen kracht van de burger)
  • het is goedkoop: je hebt minder cursuslokalen, spreekkamers en ontmoetingsruimtes nodig

Ik wil je aanmoedigen om het gewoon eens te proberen. Spreek met een aantal collega’s een testgroepje af en gebruik elkaar als proefpersoon. En maak vooral veel plezier!

Wil je reageren? Graag, dat kan hieronder. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Laat wat van je horen

*