Iedere sociaal werker zou een Durftevragen-specialist moeten zijn

Ik was erbij dit jaar op het Wmo congres. De meeste indruk maakte Pieter Hillhorst met zijn pleidooi voor samenredzaamheid. Samen zorgen voor elkaar en dat kan nog veel beter dan dat we nu al doen. Wat nodig is, is een platform wat ons toegang geeft tot de overvloed die er is. Want die is er. Zijn vraag aan de zaal, “wie heeft er allemaal een boor in huis?”, leverde een zaal vol opgestoken handen op. Maar weten wij dat een boor in zijn hele leven maar gemiddeld 13 minuten wordt gebruikt? Aan een paar boren in een wijk hebben we genoeg. Maar hoe vinden we die boren? Waar is het depot?

Ik ben het met Pieter eens: we hebben een platform nodig dat ons toegang biedt tot de overvloed (weg met het schaarste denken want daar worden we alleen maar verdrietig van!). Natuurlijk zijn er al allerlei initiatieven zoals tafeltje delen maar dit is niet genoeg. Voor echte transitie hebben we massa en volume nodig. Een soort van Google naar overvloed. Ik krijg het beeld van een universeel en makkelijk toegankelijk steunsysteem.

Nu wil ik jullie graag vertellen over een concept dat in mijn ogen absoluut de potentie heeft om uit te groeien tot dit grote steunsysteem. Het heet “Durftevragen”! Nils Roemen is de bedenker van Durftevragen. Nils: “Durftevragen stelt iedereen die het Echt Wil in staat om vragen op te lossen en om ideeën, dromen en ambities waar te maken. Dit doen we door kennis, ideeën en diensten te delen en netwerken met elkaar te verbinden. We ervaren dagelijks dat dit ‘sociaal kapitaal’ sterk genoeg is om ook jouw droom een impuls te geven, als je vraagt om wat je écht wilt. Je snapt het wel… wij geloven inmiddels dat bijna alles wat je echt wilt ook echt kan lukken. Niet vanzelf, door het heel hard te hopen, maar wel door heel slim gebruik te maken van alle mogelijkheden die we tot onze beschikking hebben.”

Durftevragen maakt een onstuimige en fascinerende groei door mede dankzij social media. Op twitter stellen mensen vragen aan hun netwerk en gebruiken ze de hashtag #durftevragen of #dtv. Op facebook is een groep Durftevragen met bijna 3000 leden en dit aantal groeit dagelijks.

Tijdens het congres kreeg ik sterk het gevoel dat “wij van welzijn” in staat zijn om dit concept te omarmen en te verspreiden in onze buurten, wijken en dorpen. Dat wij het volume kunnen bieden die nodig is voor een werkelijke transitie. Zodat wij ervoor zorgen dat dit grote steunsysteem er komt en voor iedereen toegankelijk is. Daarom zou iedere sociaal werker een durftevragen specialist moeten zijn. Bij Vivaan en Meanderomnium hebben ze Nils al op bezoek gehad!

Gooi die vuistdikke productenboeken bij het oud paper en doe vanaf nu nog maar drie dingen: biedt toegang, moedig aan en help vraagverlegenheid op te ruimen. Dat is pas Welzijn Nieuwe Stijl!

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt begin dan met het lezen van het boek van Nils “Durftevragen”. Het is gratis en je kunt het hier downloaden (onderaan de pagina): Durftevragen >>>>>

Laat wat van je horen

*