Zo bereik je in no-time jouw expertstatus in sociaal werk

Het welzijnswerk discussieert over de welzijnswerker nieuwe stijl: specialist of generalist? Mijn idee: wat het ook is, als je maar de expert bent! Want mensen doen graag zaken met de expert. Ga maar bij jezelf na. Als jij voor jouw stekende oorpijn moet kiezen tussen een specialist die oren behandelt maar ook knieën en ook nog wel uit de voeten kan met zere buiken OF een specialist die expert is in oorpijn, wie kies jij dan?

Er is geen instituut dat expertstatussen uitdeelt

Het verkrijgen van een expertstatus is makkelijker dan je misschien denkt en ook voor jou in no-time haalbaar. Er is geen instituut dat expertstatussen uitdeelt. Expert ben je omdat andere mensen je zo zien. Het draait dus vooral om perceptie. Om de expertstatus die anderen jou toekennen. En dat gaan ze bijna als vanzelf doen als jij zichtbaar maakt dat jij als sociaal werker in jouw vakgebied over een enorme expertise beschikt.

De meeste aspecten die zorgen voor een expertstatus, heb je zelf onder controle. Zodat je zelf actief kunt zorgen dat je een expertstatus ontwikkelt. Dat is fijn voor jouw klanten en opdrachtgevers maar ook fijn voor jezelf want een expertstatus geeft je zelfvertrouwen een flinke boost.

Wat kun je nu zelf doen om een expertstatus te krijgen?

Denk bijvoorbeeld eens aan:

 • het schrijven van een artikel
 • het geven van een spreekbeurt
 • het schrijven van een boek of ebook
 • het geven van een interview
 • het krijgen van aanbevelingen
 • geretweet of geciteerd worden
 • het hebben van een groot netwerk
 • vaak gezien worden op bijeenkomsten

Let op!

Het gaat niet werken als jij aan jezelf twijfelt. Als je twijfelt aan jouw expertise omdat je in alle bescheidenheid vind dat er vooral andere mensen zijn die nog veel meer weten dan jij en die ook veel beter zijn dan jij. Of omdat je weet dat je nog niet alle kennis hebt vergaard die er bestaat. Of omdat er nog methodieken zijn die je moet leren. Je bent in de ogen van anderen een expert omdat jij meer weet dan zij. En dat maakt jou in hun ogen de expert. En daar kun je echt gewoon op vertrouwen.

De 3 manieren om in no-time een expertstatus te bereiken

1. vanaf vandaag jezelf zo noemen

En dat kan gewoon. Noem jezelf expert in sociaal werk. Zet dit in jouw twitterbio, op jouw linkedinprofiel, in jouw emailhandtekening. Presenteer jezelf als de expert. Andere mensen zullen dit van je gaan overnemen. Zonder daar ook maar enig moment aan te twijfelen.

2. zoek een kanaal om jouw expertise zichtbaar te maken en te verspreiden onder jouw klanten

Denk aan een nieuwsbrief, een column, een blog en stuur dit aan jouw klanten. Los problemen op van jouw klanten en schrijf hierover en laat weten hoe je dit gedaan hebt. Maak er een filmpje over en zet dit morgen op youtube.

3. zoek een live publiek waarvoor je kunt spreken

Het liefste natuurlijk een grote groep. Het publiek wat naar jou luistert en met wie jij jouw kennis deelt zal jou met veel liefde de expertstatus toekennen. Het publiek kan live voor jouw neus zitten maar denk ook eens aan een webinar of teleseminar. Of meld je aan als spreker voor het Congres Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl op 21 november a.s. (en dat is ook al heel gauw ;-))

Hoe belangrijk is voor jou de expertstatus? Wat doe jij om die te bereiken? Het zou super zijn als je in de reacties jouw tips wilt delen. Jouw ervaring kan anderen helpen! Je kunt hieronder reageren.

 

Reacties

 1. De Master Social Work volgen is volgens mij ook heel erg goed om de expertstatus te bereiken. En je organisatie die het betaald heeft daar ook een duidelijke visie op.

  Groet
  Yvonne

Laat wat van je horen

*