Ondernemend werken in Welzijn

Ondernemerschap heb ik niet geleerd in mijn opleiding als sociaal werker. Maar ook al heb je het niet geleerd op school, er bestaat ook nog zoiets als ondernemersbloed en als dat begint te kriebelen …

Ik denk dat we in het sociaal werk allemaal wel eens die ondernemerskriebels hebben. Sociaal werkers zijn creatieve mensen die vaak kansen zien. Wij zien wat er nodig is en zijn in staat om oplossingen te bedenken die werken. Herkenbaar?

Maar helaas zijn kriebelend ondernemersbloed en creatieve oplossingen alleen niet voldoende om ondernemerschap te laten slagen. Door schade en schande heb ik dit zelf ervaren. En jij hebt misschien ook wel eens in een zaaltje zitten wachten met volle potten koffie en dat er maar een handjevol klanten kwam opdagen of nog erger, helemaal niemand.

Gelukkig heb ik de afgelopen jaren geleerd wat ik moet doen om wel succesvol ondernemend te zijn. Dit zijn de belangrijkste lessen:

Mindset:

Ondernemend werken heeft veel te maken met LEF. Je moet niet bang zijn. Als je ondernemend bent loop je veel sneller tegen grenzen aan omdat je dingen wilt veranderen. Omdat je wilt groeien. Die grenzen moet je durven nemen. Dingen anders aanpakken dan dat je gewend bent. Je eigen onzekerheden overwinnen.

Kennis:

Ondernemend werken is naast het invullen van jouw persoonlijke behoefte vooral ook gericht op jouw klanten en hun behoefte. En je moet weten hoe je daarmee omgaat. Weten hoe klanten denken. Kennis van marketing en profilering zal jou daarom helpen en jou de laatste duwtjes in de rug geven om jouw ondernemende ideeën ook echt tot een succes te brengen.

Gelukkig is marketing niet saai. Integendeel: het is zeer boeiend en echt hartstikke leuk. Voor mij persoonlijk is dit wel DE ontdekking van het afgelopen decennium.

Stimulans:

Ondernemen doe je nooit alleen. Je hebt gewoon mensen nodig die in jou geloven. Collega’s die willen meedoen, die je aanmoedigen. Een manager die jou de ruimte geeft en die jou vertrouwt. Daarom is het zo fijn dat Welzijn Nieuwe Stijl jou als professional de ruimte geeft.

Juist als je jouw kop boven het maaiveld uitsteekt ligt een dipje op de loer. Dan heb je mensen nodig die zeggen: “Kom op, je bent al goed op weg, je kunt het!” Deze mensen zijn echt goud waard.

Tijdens Upgrade Welzijn op 13 december 2012 komen al deze lessen aan bod. Je wordt uitgedaagd om jouw mindset te onderzoeken, je krijgt kennis en praktische tips en de positieve sfeer zal jou zeker stimuleren. Upgrade Welzijn is het leukste event van het jaar voor social werkers. Ik hoop dat je erbij bent!


Laat wat van je horen

*