Hoe je de winnaar kunt worden ook als je niet de beste bent

Ben-SaundersHet is alweer even geleden dat Ben Saunders de winnaar werd van het eerste seizoen van The Voice of Holland. De ochtend na zijn overwinning spraken veel mensen hierover en stonden de kranten er bol van. Veel gehoord punt was dat hij wel gewonnen had maar niet de beste zanger was (naast hem in de finale stond Pearl Jozefzoon met een dijk van een stem).

Er zijn 2 wijze marketinglessen die jij uit dit voorbeeld kunt leren:

Les 1: Goed is goed genoeg

Ben kon wel zingen. Als hij vals had gezongen had hij natuurlijk nooit kunnen winnen. Dat zou ongeloofwaardig zijn. Dus het moet goed zijn. Maar dat is dan ook gelijk genoeg. Ben had extra zanglessen kunnen nemen om de allerbeste zanger te worden maar dat zou hem geen garantie geven op de overwinning. Want daar is namelijk iets anders voor nodig. Iets wat hij ruimschoots voorhanden had.

Les 2: Zorg dat je de meeste fans krijgt

Zijn fans hebben hem winnaar gemaakt. En die waren er in massa’s. Nu ben je fan van Ben of je bent het niet maar dit is wat het is. Je hebt dus fans nodig om jou tot winnaar uit te roepen. In de marketing noemen we dit ook wel ambassadeurs. Dit zijn mensen die jou de winnaarspositie gunnen omdat jij in hun ogen dit ook bent. Terecht of niet.

Hoe is het Ben gelukt om zoveel fans te krijgen? Wat ik hoor van zijn fans over hem zegt genoeg:

  • hij is zo gewoon gebleven
  • hij is energiek en vrolijk
  • als hij zingt dan zie je dat dit zijn passie is
  • zijn ogen stralen
  • hij is benaderbaar (vooral via social media)
  • bij het kusje voor zijn dochtertje ging iedereen smelten

Nu zijn er tijdens mijn trainingen altijd mensen die op dit punt aangekomen zeggen “ja maar dit is allemaal doorgestoken kaart”. Wellicht zal Ben wat wijze lessen van een spindokter hebben gehad maar het kan niet anders dan dat hij gewoon zo is. Een authentieke vent. Als het allemaal trucs zouden zijn geweest dan waren die fans daar toch nooit zo massaal ingestonken?

Wat kun jij nu leren van deze 2 lessen?

  1. Houd op met het zoeken naar nog betere methodieken en practices. Steek geen geld en energie meer in deze opleidingen. Je bent goed zoals je nu bent.
  2. Ga fans maken. Ga dichtbij jouw klanten staan. Ga van ze houden en ze zullen van jou houden. Verwen jouw fans en beloon ze voor hun trouw.

Moeilijk? Valt reuze mee maar als jij hierbij wel wat hulp kunt gebruiken, wil ik wel jouw spindokter zijn!

P.S.: Op dit moment heeft Ben last van een cyste op zijn stembanden. Hij zingt al anderhalf jaar met een zere keel … En misschien is dit wel de derde les: je moet wel een beetje een volhouder zijn en niet kleinzerig ;-)

Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

bron foto: http://www.8ballmusic.nl/bensaunders/2012/03/14/ben-saunders-in-nieuwe-show-sbs/

Laat wat van je horen

*