Like jij Facebook al?

De grote 3 in Social Media zijn op dit moment Linkedin, Twitter en Facebook. Dit zijn de bekendste platforms waar je online kunt laten zien wie je bent en waar jouw hart naar uitgaat. Waar je kunt netwerken, verbinden, versterken en kennis kunt delen. Allemaal zaken waar je als welzijnswerker dagelijks mee bezig bent. Het zijn 3 totaal verschillende platforms en het een zal beter bij je passen dan de ander.

verdwalen op facebook

verdwalen op facebook

Zelf heb ik lang getwijfeld over Facebook. Het ‘vrienden’ en ‘vind-ik-leuken’ is toch een ietwat bijzondere bezigheid. Inmiddels ben ik overstag. In het begin was ik vaak de weg kwijt. Het is lastig om te snappen hoe alle lijntjes lopen. Maar nu ben ik ervan overtuigd dat jij als welzijnswerker ook jouw voordeel kunt doen met Facebook. De functionaliteit van de groepen en de pagina’s zijn echt geweldig! En dat licht ik je graag toe.

Groepen

Met een paar muisklikken heb je op Facebook een eigen groep gemaakt. Je kunt kiezen uit 3 varianten: een openbare groep, een besloten groep en een geheime groep. Wat precies de verschillen zijn kun je hier lezen >>>

Je kunt een groep maken met verschillende doeleinden:

 • Een groep waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en helpen (deze groep heb ik zelf vorige week opgericht >>>)
 • Een groep voor jouw cursisten waar ze hun huiswerk kunnen delen
 • Een groep voor jongeren waar ze wensen voor hun jc kunnen posten
 • Een groep met ketenpartners waar je documenten en voortgang van een project kunt delen
 • Een groep waar vrijwilligers kunnen intekenen op klussen

Een groep kent vele functies. Je kunt foto’s delen, documenten waar je samen in kunt werken, updates en je kunt een groepschat organiseren. En, ik zeg dit toch nog maar even, het is allemaal gratis.

Via @saskiawithoos kreeg ik vandaag op twitter een linkje naar een artikel waarin @fredrommens betoogt dat de groepen van Facebook veel prettiger en gebruiksvriendelijker zijn dan de groepen en discussies op Linkedin. Ben het helemaal met hem eens. Zijn conclusie: Facebook is verplicht >>>

Pagina’s

Je hebt op Facebook persoonlijke profielen en bedrijfspagina’s. Op een profiel heb je vrienden, op een pagina heb je likes. Een pagina kun je maken voor jouw organisatie, jouw wijkteam, het buurthuis, een project.

Een Facebookpagina is een essentieel onderdeel van jouw marketing. Via jouw pagina kun je op een informele manier contact onderhouden met jouw ‘likers’. Een like kun je zien als een fan, een ambassadeur. Iemand zegt met zijn ‘like’: ik waardeer wat jij doet en wil daar graag betrokken bij zijn.

Een pagina is geen verkoopkanaal! Je mag natuurlijk best af en toe reclame maken voor jouw diensten maar met mate. Het gaat vooral om delen. Hoe meer er vanuit jouw pagina gedeeld wordt hoe groter jouw bereik. Dit bereik je het beste door gewoon in jouw post de lezer te vragen om jouw post te delen.

Je maakt het jezelf makkelijk door te werken met schema. Drie updates per week kunnen al voldoende zijn. Op maandag deel je leestips, op woensdag een foto en op vrijdag een inspirerende quote. Op mijn pagina heb ik de maandag gebombardeerd tot “Pauwdag”: dan delen we met elkaar waar we trots op zijn. Doe je ook mee met Pauwdag? Hier vind je mijn pagina en een like zou tof zijn >>>

Dit en nog veel meer heb ik vorige week geleerd op het facebookevent van Anne Raaymakers. Ze heeft een gratis ebook geschreven over Facebookmarketing wat jij hier kunt downloaden >>>

Nog een laatste overweging

Geheel volgens de bakens van Welzijn Nieuwe Stijl wil je misschien niet zelf de groep of pagina maken maar burgers, buurtbewoners en vrijwilligers stimuleren om actief gebruik te maken van Facebookgroepen en pagina’s. Dat kun jij natuurlijk alleen deskundig en geloofwaardig als je er eerst zelf induikt!

Heb jij al een facebookpagina of is er een pagina die je wilt promoten van jouw wijk of project, post dan de url hieronder in de reacties. Mijn like krijg je!

 

Reacties

 1. Chantal van Weezel zegt

  Bedankt voor het delen van je expertise Anneke! Ik heb er veel aan en je brengt het voor mij op een aansprekende en prettige wijze.
  Hartelijke groet, Chantal van Weezel
  Blauwe Aap Coaching & Training – Spontaan in balans!
  https://www.facebook.com/pages/Blauwe-Aap-Coaching-Training/176755565697617?ref=ts&fref=ts

 2. Dankjewel Chantal!

 3. Ruud van Horssen zegt

  Professionals vinden en verbinden via sociale media, ik ben voor!
  https://www.facebook.com/eropafcapelle

 4. Dankjewel Ruud!

 5. Ed Lasseur zegt

  In Utrecht heeft Pascal van Wanrooy van Alleato (rip) op verzoek van Jan Vesters de Dienst Maatschappelijke Ondersteuning een pilot gedaan waarin sociaal makelaars met elkaar aan de slag zijn gegaan met sociale media. Hele mooie dingen ontstaan!

Laat wat van je horen

*