De knop om naar Welzijn Nieuwe Stijl. Het kan!

(bron: Ben Tiggelaar, Dit wordt jouw jaar)

Mensen willen massaal veranderen omdat we verwachten dat het dan beter zal zijn. Dat we gelukkiger zijn. Goede voornemens zijn er genoeg. Maar de uitvoering is vaak een groot probleem. Waardoor je je zelfs ongelukkiger kunt voelen.

Zo zorgt Welzijn Nieuwe Stijl niet alleen voor nieuw elan maar ook voor veel frustratie. We willen wel maar het lukt ons niet. Gelukkig klopt dit niet helemaal. Als je goed kijkt zie je namelijk verschillen: er zijn ook welzijnswerkers die het wel lukt.

Maar waarom lukt veranderen bij de 1 beter dan bij de ander? Een kwestie van geluk? Of een kwestie van een betere aanpak?

Uit onderzoek blijkt: Het is dit laatste! De manier waarop je jouw doel bepaalt en vervolgens jouw gedrag stuurt om het doel te realiseren, maakt het verschil. Jouw geluk en gedrag zijn nauw met elkaar verbonden.

Er is nog 1 ding wat je moet weten voor ik je mijn tips geef nl. waarom veranderen zo moeilijk is.
Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat automatisch onbewust gedrag het altijd wint van bewust gecontroleerd gedrag. Maar liefst 95% is automatisch en onbewust. Dus je doet wat je altijd doet. En maar 5% van ons gedrag is te sturen op nieuw gedrag.

Toch is veranderen dus mogelijk in het bereik van die 5%! Dit is de formule van Ben Tiggelaar: richting + actie = succes. Om jou richting te kiezen zijn er 3 stappen die je moet zetten.

stap 1: waar geloof ik in?

Het is van groot belang dat je helder krijgt waarin je gelooft, wat jouw roeping is. Helden zijn mensen die veel voor elkaar krijgen. Maar dit is vooral dankzij een sterk geloof. ML King, Mandela, Ghandi …

Veel welzijnswerkers hebben een sterke roeping. Maar helaas ook de neiging om dit in de waan van de dag te vergeten. Waardoor het vuurtje van de roeping dooft. Ik heb het niet voor niks zo vaak over hoe belangrijk jouw passie is. Of jouw BHAG, grote gedurfde dappere doel. Of jouw WHY. Maakt eigenlijk niet zoveel uit hoe je het noemt. Maar je hebt deze richting, dit geloof in wat je doet, nodig.

Ben jij jouw roeping kwijt geraakt dan heb ik deze (beetje lugubere maar zeer effectieve) tip voor jou: Kijk vooruit naar jouw begrafenis. Wat wil je dat er over jou gezegd wordt?

Het duidelijk verwoorden van jouw hoge doel, jouw geloof, helpt je om vast te houden aan jouw uitgangspunten vooral op de momenten dat het tegenzit.

Stap 2: wat zijn mijn sterke punten?

Ben Tiggelaar

Ben Tiggelaar

Helaas focussen we teveel en te makkelijk op zwakke punten: een 4 moet een 6 worden en de 8 vinden we normaal.

Ben Tiggelaar noemt dit ‘reparatiedenken’: om te groeien kijken we wat er niet deugt en proberen dat te repareren. Wijzen op sterke punten en op de dingen die wel goed gaan geeft veel meer motivatie om te veranderen:

  • Van een 4 een 6 maken motiveert maar 9% van de mensen
  • Van een 8 een 10 maken motiveert 73% van de mensen!

Dus veranderen lukt het beste als je denkt en handelt vanuit jouw sterke punten. Het gaat hier niet om peptalk (je kunt het, je kunt het) maar om een realistische kijk op waar je goed in bent.

Stap 3: wat waarderen mijn dierbaren?

Mensen beïnvloeden elkaar voortdurend. Ze bemoeien zich met elkaar. De kernvraag in deze stap is: van wie wil jij applaus? Je kunt niet nl. iedereen te vriend houden, niet van iedereen applaus krijgen.

Dus jij bepaalt vooraf bij jouw verandering door wie jij je wilt laten beïnvloeden. Van wie wil jij je echt iets aantrekken? Jouw manager of specifieke collega’s? Je zoekt uit wat deze mensen van jou verwachten. Welke plannen van jou zouden ze toejuichen? Wanneer genieten ze van jou?

Denk niet te snel dat je dit wel weet. Ga met hen in gesprek om deze vragen te stellen. Bij belangrijke besluiten kun jij vervolgens deze mensen raadplegen. En wat al die anderen betreft, voor wie je niet hebt gekozen: stop met het pleasen!

Je kunt nu jouw richting kiezen!

  • formuleer jouw doel voor het komende jaar, de komende periode
  • maak een onderscheid tussen 3 domeinen: privé, professioneel, maatschappelijk
  • wees concreet en maak een keuze zodat je kunt focussen

Dit is deel 1 van de formule richting + actie = succes. In deel 2 vertel ik je hoe je slim jouw acties kunt plannen en hoe je kunt volhouden ook als het tegenzit. Laat hieronder weten hoe jij jouw richting hebt gekozen!

Laat wat van je horen

*