Netwerktips voor introverte welzijnswerkers

buikpijn-2-15017Het najaar is vaak de tijd waarin er veel genetwerkt wordt. Congressen, symposia, vergaderingen, stakeholdersbijeenkomsten, wijkbijeenkomsten en kerstborrels sieren onze agenda’s. Sommige mensen krijgen bij het denken hieraan al buikpijn en kruipen het liefste weer in bed. Dat komt omdat ongeveer 50% van de mensen zichzelf als introvert beschouwd. En misschien is dat percentage onder welzijnswerkers nog wel veel hoger! Dus je bent niet alleen!

Netwerken is een van de belangrijkste competenties van de welzijnswerker nieuwe stijl. Daarom heb ik een aantal netwerktips voor je op een rij gezet die jou zeker zullen helpen en goed aansluiten bij jouw introverte karakter. Mijn tips zijn bedoeld om de druk bij jou weg te halen zodat jij jezelf niet meer als een slechte netwerker beschouwt.

Tip 1: noem het geen netwerk

Netwerken is voor jou een beladen woord. Het roept allerlei weerstand op en het liefste doe je niet mee. Maar omdat jij ook weet dat netwerken een belangrijke competentie is van de welzijnswerker nieuwe stijl, leg jij jezelf toch op dat je er aan moet geloven. Dat is natuurlijk prima. Jezelf stretchen om te groeien moet. Maar …

Het helpt jou als je het geen netwerken noemt. Kun je er voor jezelf andere woorden aan geven? Bijvoorbeeld: zoeken naar verwante zielen, helpen, connecten. Het maakt niet uit welke woorden jij kiest als ze maar bij jou passen en bij jou een goed gevoel oproepen. Waardoor jij zin krijgt om ernaar toe te gaan.

Tip 2: leg jezelf een beperking op

Als je wordt overspoeld door uitnodigingen voor allerlei bijeenkomsten kun je daardoor voortdurend  piekeren en worstelen met de vraag of je wel of niet moet gaan. Kun je eronder uit of wordt er juist van jou verwacht dat je er bent. Dit kan je behoorlijk bezig houden en kost je veel energie.

Het kan jou daarom helpen als jij jezelf een beperking oplegt. Als jij bijvoorbeeld met jezelf afspreekt dat 2 netwerkbijeenkomsten per week voldoende zijn dan geeft deze afspraak jou rust. Uit alle uitnodigingen kies je er dan twee en de rest mag je met een gerust hart aan je voorbij laten gaan.

Tip 3: 1 is genoeg

Vaak hebben mensen het idee dat ze tijdens een netwerkbijeenkomst met zoveel mogelijk mensen moeten praten. Maar als jij je ongemakkelijk voelt in een situatie waarin veel mensen bij elkaar zijn kan het daardoor komen dat je zo overweldigd raakt dat je het liefste helemaal niemand spreekt. Je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Het past beter bij jou dat je dit idee loslaat. Voor jou is 1 genoeg. 1 fijn gesprek, 1 ontmoeting met iemand bij wie jij je goed voelt. 1 iemand voor wie jij iets kunt betekenen. Dat is genoeg. Ga op zoek naar die ene persoon.

Tip 4: ga samen met een extraverte collega

Misschien schaam jij je omdat je netwerken verschrikkelijk vindt. En durf je dit eigenlijk aan niemand te vertellen. En doordat jij zo piekert (zal ik wel gaan maar ik vind er niks aan dus kan ik toch beter niet gaan maar het wordt wel van mij verwacht dat ik ga maar eigenlijk voel ik me ook helemaal niet lekker) wordt het nog voor het netwerken überhaupt is begonnen, een eenzame worsteling.

Misschien helpt het jou om met z’n tweeën te gaan. En omdat in de regel introverte en extraverte mensen elkaar zo goed aanvullen ga je op zoek naar een extraverte collega aan wie je uitlegt hoe jij je voelt. Die neem je in vertrouwen en je vraagt om samen te gaan. Je voelt je minder eenzaam en jij hebt gelijk een stok achter de deur.

Tip 5: als je klaar bent ga je weg

Je bent uiteindelijk toch gegaan! Je hebt die ene verwante ziel gevonden en hebt een goed gesprek gehad. Je kijkt nog eens op het programma en ziet dat het einde pas over anderhalf uur is. Maar je bent moe en het nare gevoel slaat alsnog toe.

Laat dit alsjeblieft niet gebeuren. Als je voelt dat je klaar bent, dan ben je klaar en ga je weg. Het is goed zo. Geef jezelf permissie om te gaan en voel je niet schuldig.

Introverte welzijnswerkers kunnen grote leiders zijn als ze zichzelf toestaan om te netwerken op hun eigen introverte manier. Met deze tips ontwikkel jij een zachte maar zeer krachtige manier om nieuwe mensen te leren kennen! 

Bron: Susan Cain, “Quiet”. Klik hier voor haar Tedtalk over de kracht van de introverte mens >>>

 

Laat wat van je horen

*