Eigen kracht versterken en verbinden met een facebookgroep. Hoe werkt dat?

Facebook is een lastig fenomeen. Ik raak er vaak de weg kwijt. Toch is er 1 onderdeel van facebook waar ik razend enthousiast over ben. Dat zijn de groepen.

Een facebookgroep is wat anders dan een facebookpagina. Afhankelijk van wat je wilt bereiken kies je of voor een pagina of voor een groep.

 • Facebookpagina: geschikt voor een organisatie om fans (likes) te verzamelen en te communiceren met haar fans door (nieuws)berichten te posten. Fans kunnen zelf niet posten (wel een bericht achterlaten).
 • Facebookgroep: geschikt voor een community (leden) om onderling contacten te onderhouden. Leden kunnen zelf posten.

Ik zie veel welzijnsorganisaties worstelen met hun pagina: het is er verdacht rustig en de likes zijn op 2 handen te tellen. Laatst vroeg ik aan Lydia, die mij advies vroeg over haar stille pagina, wat zij wil bereiken met haar pagina. Haar antwoord: het bouwen van een community waar de mensen in de wijk elkaar kunnen vinden en elkaar kunnen versterken.

In dat geval moet je dus geen pagina maken maar een groep. Waarom dit is en hoe je een groep start, dat leg ik je uit in dit artikel.

Zo maak je een groep

Je hebt om te beginnen een eigen profiel nodig op Facebook. Wil je de groep niet aan jouw persoonlijke profiel koppelen maak dan eerst een nieuw profiel.

Nu kun je in 8 eenvoudige stappen de groep maken:

 • ga in het linkermenu naar de optie „groep maken”
 • kies een groepsnaam: het liefste een naam die verwijst naar de wijk/dorp/buurt
 • kies jouw eerste groepslid: dit kan een collega of vriend zijn
 • kies bij privacy voor openbaar: dit sluit het beste aan bij de wens om een open community te bouwen
 • klik op maken
 • kies een groepspictogram en klik op ok
 • de groep is nu klaar maar heeft nog een beschrijving nodig: ga in de groep rechtsboven naar de optie ‚voeg een beschrijving toe’ en maak een korte beschrijving
 • nodig nu de eerste leden uit om lid te worden en als je het leuk vind plaats je een eerste post

Managen van de groep

Jij bent nu de beheerder van deze groep. Het beheren is eenvoudig. Je kunt werken met een aantal eenvoudige groepsregels. Die kun je in een post zetten die je vastzet zodat dit steeds bovenaan in de groep staat of je zet de regels in de beschrijving.

Je nodigt buurtbewoners uit om lid te worden. Via jouw website of bij in real life bijeenkomsten. Ieder nieuw lid kun je welkom heten. Dat is een vriendelijk en uitnodigend gebaar.

Buurtbewoners voor wie facebook nog een stap te ver is kun je maandelijks uitnodigen op een introductiebijeenkomst waar ze bijvoorbeeld ter plekke een profiel kunnen maken waarna ze aan kunnen sluiten bij de groep.

Samen met jouw collega’s spreek je af dat wanneer er eenvoudige hulpvragen zijn jullie standaard verwijzen naar de facebookgroep: „Heb je jouw vraag al in de groep gesteld?”

Bezoek zelf regelmatig de groep en check of er geen onregelmatigheden gebeuren. Ongewenste posts kun je verwijderen.

Een voorbeeld

Vorig jaar heb ik de facebookgroep “Durftevragen Tiel” opgericht. De groep kent inmiddels ruim 500 leden. Allemaal Tielenaren die elkaar willen helpen. Ik heb bewust gekozen om er een “Durftevragen” groep van te maken. “Durftevragen” is een inmiddels landelijk zeer bekend concept wat mensen uitnodigt en aanmoedigt om elkaar hulp te vragen. Ik schreef er eerder een artikel over: “Iedere sociaal werker zou een Durftevragen specialist moeten zijn” >>>

“Durftevragen Tiel”  is een zeer actieve groep met iedere dag wel nieuwe posts en reacties.

Om je een idee te geven:

 • mensen helpen elkaar om de spaarkaarten vol te krijgen met zegeltjes
 • mensen geven elkaar tips over waar je fijn met de hond kunt wandelen
 • mensen vragen spullen voor anderen die het niet breed hebben
 • mensen ruilen boeken en puzzels met elkaar
 • en er worden zelfs clubjes opgericht!

dtvTiel

Weet je wat? Je kunt er gewoon ook zelf even een kijkje nemen: Durftevragen Tiel >>>

P.S. Natuurlijk weet je het al maar om je aan te moedigen nog vandaag jouw groep te maken: het is HE-LE-MAAL gratis!!!

Laat wat van je horen

*