Je hebt een prachtig idee. En dan?

Herken je dit? Je hebt een goed idee en het zingt al dagen in jouw hoofd. Hoe meer je erover nadenkt hoe leuker het wordt. Je ziet allerlei kansen en de voordelen stapelen zich op in jouw hoofd.

Nu kunnen er drie dingen gebeuren:

1. Jouw idee wordt nooit geboren

Er gebeurt helemaal niets. Het idee zit in jouw hoofd en blijft daar lekker zitten. Je komt er niet mee naar buiten omdat je bang bent. Je hebt last van allerlei belemmerende gedachten:

 • Wie zit hier nu op te wachten
 • Dit is veel te groot
 • Hier is vast geen geld voor
 • Hier krijg ik vast geen tijd voor

Herkenbaar?

2. Jouw idee sterft gelijk na de geboorte een langzame dood

Jouw enthousiasme is groter dan jouw angsten en je deelt jouw idee met jouw manager en collega’s. Ze kijken je wat verbaasd aan. Dat geeft jou hoop. Je vertelt alle voordelen die je ziet en sluit af met een vurig pleidooi voor een vervolg.

En dan gebeurt het echt altijd. Een slimmerik vraagt hoe SMART jouw idee is? Huh? SMART? Wat was dat nu ook al weer? Ja, maak jouw mooie idee maar eens specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden! Daarna praten we verder. De kans is nu heel groot dat jouw idee een langzame dood zal sterven.

Herkenbaar?

3. Jouw idee wordt geboren en gaat groeien

Jij lanceert jouw idee. Vol vuur vertel je over alle mooie kansen die je ziet. Jouw enthousiasme werkt aanstekelijk. Jouw manager en collega’s raken besmet en dromen met je mee. En iemand roept: „Waarop wachten we nog? Komop we gaan er nu mee aan de slag”.

En ze bedanken jou voor jouw mooie idee. Dat jij het lef hebt om te dromen, om ideeën te lanceren om het beter te maken. Om nu eindelijk eens ondernemend te worden.

Jouw idee krijgt nu alle kans om te groeien. Misschien lukt het, misschien ook niet maar dat hoort nu eenmaal bij het ondernemerschap. Gelukkig zijn er 10 ideeën die jullie aan het uitwerken zijn zodat je zeker weet dat er altijd wel 1 zal lukken!

Herkenbaar?

Wat nu?

Herken jij je in de eerste situatie? Ontwikkel moed! Lees mijn geheime recept voor meer lef in welzijn >>>

Herken jij je in de tweede situatie? Vertel dan dat jij meer FUZZY bent dan SMART. Lees hier meer over FUZZY (echt even doen!) >>>

Herken jij je in de derde situatie? Gefeliciteerd! Ruimte voor de professional zijn niet alleen maar loze woorden. Ik wens je veel goede ondernemende ideeën toe!

P.S. dit blog verscheen al eerder op mijn blogpagina voor Zorg en Welzijn >>>

Reacties

 1. Joffrey Teusink zegt

  Goed geschreven en heel herkenbaar!
  Ik ben erg creatief en dan is het voor mij moeilijk om dit te filteren en te structureren. Bedankt voor deze punten!

 2. Graag gedaan Joffrey!

 3. Herkenbaar Anneke. Het is belangrijk je niet te snel van het pad te laten brengen door kritiek. Laat het een tijdje bezinken, en de inzichten komen vanzelf. Ook als het uiteindelijk niets blijkt, prima.
  Een mooie in het kader van SMART vind ik altijd de “29 idea killers” van COCD http://www.cocd.org/ideakillers-en-zwarte-kaart/ Heb zelf de ansichtkaart thuis maar bedenk dat ik er eigenlijk een setje moet hebben :-) om uit te delen zodra iemand het woord SMART gebruikt, want idea killing is meestal het resultaat daarvan. Zonde

 4. Mooie aanvulling Arjan en dankjewel voor de inspirerende link!

Laat wat van je horen

*