Durf jij op te vallen om verbinding te maken?

Vandaag wil ik graag iets met je delen wat ik best spannend vind. Want ik weet niet of het me lukt om de juiste woorden te vinden.

Het gaat over hetzelfde zijn als anderen en tegelijk ook anders zijn dan anderen.

Hetzelfde zijn

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. En waag het niet jouw hoofd boven het maaiveld uit te steken. Dit zijn waarden die jij waarschijnlijk hebt meegekregen in jouw opvoeding net zoals ik en heel veel andere mensen. Hier is niks mis mee want het is lekker comfortabel om net als de rest te zijn. Hetzelfde zijn als anderen geeft je het sterke gevoel van verbondenheid. Je bent een van de rest.

In het welzijnswerk waarderen we dit ook. Ik bedoel hetzelfde zijn. We kijken veel naar elkaar en zoeken de standaard om ons aan te conformeren. We delen best practises en kopieren die van elkaar. Visiedocumenten van welzijnsorganisaties die ik vaak lees lijken allemaal erg op elkaar.

Ook in het werken met onze klanten willen we het liefste hetzelfde zijn. Met de opdracht om te verbinden en te versterken in de wijk kan dit haast ook niet anders. Om verbinding te maken moet je je verbonden voelen. En daarvoor is het prettig als je hetzelfde bent.

opvallenAnders zijn

Anders zijn betekent dat je opvalt. En opvallen betekent dat anderen je zien. Met kop en schouders steek je boven het maaiveld uit. Je bent niet zoals de rest. Dat kan oncomfortabel voelen. Als je opvalt gaan mensen iets van je verwachten. Dat maakt je onzeker. Je bent anders dan de rest.

In het welzijnswerk wordt ook dit gewaardeerd. In een tijd waarin middelmatigheid leidt tot bezuinigingen en stilstand zijn we op zoek naar welzijnswerkers die het anders doen, die anders zijn. Die met een verfrissende boodschap komen.

Ook in het werken met onze klanten is het belangrijk dat je soms anders durft te zijn. Dat je een onderscheidende positie inneemt. Dat je bovengemiddelde waarde levert. Als je anders bent kun je een leider worden. Een voorbeeld, een rolmodel die niet bang is om eerst te gaan.

Anders zijn om hetzelfde te zijn

Om het verschil te kunnen maken in de samenleving, om mensen te kunnen helpen, moet je beide zijn: hetzelfde en anders. Wees onderscheidend om verbonden te zijn. Pas dan kun je de samenleving dienen.

Hetzelfde zijn is makkelijk, anders zijn is moeilijk. Daar moeten veel sociale professionals nog veel beter in worden. Hoe onderscheidend durf jij te zijn? Durf jij op te vallen om verbinding te maken?

Hoe jij onderscheidend kunt zijn en hoe jij jouw unieke toegevoegde waarde deelt met jouw klanten, leer je in mijn spiksplinternieuwe training “Welzijn in Waarde”. In deze online training draait alles om contentmarketing. Hoe kun jij op jouw unieke, onderscheidende manier jouw waarde delen met jouw klanten zodat je een hechte community bouwt? Als dit is waar jij naar op zoek bent dan kun je je vanaf vandaag inschrijven. Dat kan hier >>>

Laat wat van je horen

*