[deel 1] Van Overleven naar Ondernemen in het Sociale Domein: urgentie

 

Het jeukt aan alle kanten!

Nadat ik in mijn vorige blog nogal uit de school heb geklapt over mijn liefdesleven (update april 2018: ja, we zijn nog steeds bij elkaar <3!) is het nu tijd voor meer serieus werk. Al een tijdje ben ik op zoek naar de stand van zaken als het gaat over Ondernemerschap in het Sociale Domein. Op zoek naar verhalen, ervaringen, meningen, angsten, dromers en helden. Ik denk dat het NU tijd is om te transformeren: Van Overleven naar Ondernemen in het Sociale Domein. De urgentie is voelbaar. Het jeukt aan alle kanten!

Overleven

Overleven komt van buitenaf. Er is druk. Mensen die roepen dat het anders moet. Dat het zo niet langer kan. Er wordt aan jou, aan jouw bedrijf, getrokken en geduwd. Het voelt niet fijn. Natuurlijk snap jij het ook: er moet wat gebeuren. Maar tegelijk lukt het jou, je medewerkers en je collega’s maar niet om in beweging te komen. Je sputtert. Maakt schijnbewegingen. En bent weer terug bij af.

Ondernemen

Ondernemen komt van binnenuit. Omdat je een droom hebt. Omdat je een missie deelt met je medewerkers en je collega’s. Omdat jullie kansen zien. Er is een bron van energie die je voedt. Je komt moeiteloos in beweging. Je weet wat je te doen staat. Iedere stap wordt gevierd. Je kunt tegen een stootje, bent lenig en niet bang. Stap voor stap ontwikkel je, creëer je en zie je jezelf, je collega’s en je bedrijf groeien.

Transformeren

Voel je het verschil? In mijn zoektocht naar ondernemerschap in het Sociale Domein kom ik prachtige verhalen tegen. Organisaties die wel willen maar nog erg zoeken. Sociaal Werkers die wel willen maar te druk zijn. Sociaal Werkers die voor zichzelf beginnen maar geen idee hebben hoe ze dit moeten aanpakken.

Transformeren is een proces. En in dit proces zijn er veel afleiders. Wat je dan hoort is dit:

  • we zijn er nog niet aan toe
  • dit gaat te snel
  • we hebben geen tijd
  • er dient zich nu eerst iets anders aan
  • we hebben geen geld
  • we hebben niet de juiste mensen

Het kennen van je afleiders betekent dat je ze ‘uit kunt zetten’. Zodat je met 100% focus, liefde en moed jouw transformatie kunt starten.

Een kleine ondernemers test

Ik vroeg het aan een manager van een organisatie die ondernemerschap stimuleert. Voor iedere vacature wordt nu een sociaal werker gezocht met ‘aantoonbaar ondernemende kwaliteiten’.

Ik vroeg: “Stel je voor dat vanmiddag een medewerker naar je toe komt die jou enthousiast vertelt dat ze een gat in de markt heeft gevonden. Ze is helemaal opgewonden en heeft het idee in haar hoofd al helemaal uitgedacht. Wat zeg jij dan als haar manager?”

De manager antwoordde: “Dat gebeurt regelmatig! Laatst nog kwam een medewerkster vol enthousiasme een idee aan me voorleggen. Ik heb haar eerst gevraagd om eens rustig te gaan zitten en om in alle rust het idee aan mij uit te leggen. Toen heb ik haar gevraagd om een notitie te schrijven met daarin een begroting en een voorstel hoe zij aan het benodigde geld zou komen. Oh ja, ik heb haar ook nog voorgesteld dat ze onze partners hierbij betrekt. En niet vergeet af te stemmen met de gemeente.”

Wat denk jij hoe dit afloopt? Is dit ondernemen? Nope! Misschien is hier wel een prachtig product in de kiem gesmoord, verstikt onder oude paradigma’s. Bedolven onder oude structuren. Ingegeven door wantrouwen en angst voor kosten.

Stel je voor dat de manager had gezegd: “Yes! Geweldig idee! Ga het maar doen en op de markt brengen. En kom bij me terug als je de eerste klant hebt binnen gehaald. En als je dat niet binnen een maand lukt dan laat het ook weten. Dan stappen we over op het volgende idee.”

Dat is ondernemen. 10 ideeën lanceren, 9 mislukken, 1 wordt een groot succes. Superspannend maar ook geweldig leuk.

Op pad

Het is mijn missie om organisaties en Sociaal Werkers te helpen bij deze transformatie. Met 10% kennis, 20% reflectie en 70% gewoon doen. Omdat de urgentie voelbaar is en we niet al te lang meer kunnen wachten. Samen gaan we op pad.

In deel 2 van deze blogserie zal ik ingaan op de rol van bestuurders en managers en mijn tips delen.

In deel 3 van deze blogserie steek ik een hart onder de riem van Sociaal Werkers.

Stay tuned!

BewarenBewaren

Laat wat van je horen

*