Dit doet echt pijn ?

 

Een Social Impact Bond wil door middel van publiek-private samenwerking effectiever maatschappelijke problemen oplossen

In dit blog leg ik je uit hoe een Social Impact Bond (SIB) werkt. Maar ik wil ook met je delen wat ik ervan vind. Want toen ik erover las en hoorde kwam, voordat ik het wist, het gevoel in alle hevigheid opzetten: verontwaardiging, boosheid en zelfs een gevoel van pijn. Deels ‘oud zeer’, deels ‘nieuw zeer’.

Het effectief oplossen van maatschappelijk problemen is het speelveld van gemeenten en uitvoerders. In een Social Impact Bond voegen zich daar 3 nieuwe partijen bij zodat er uiteindelijk 5 partijen meedoen in een SIB. Dit zijn ze:

De gemeente:

De gemeente is de ‘probleemeigenaar’. In de gemeente speelt een maatschappelijk probleem waar tot dan toe nog geen effectieve, bevredigende oplossing voor is gevonden.

De uitvoerder:

Sociaal Werk of andere maatschappelijke organisatie die het probleem oplost gericht op vooraf vastgestelde uitkomsten.

De investeerder:

Investeert het benodigde werkkapitaal van de uitvoerder. Investerende partijen zijn aan de ene kant de bekende sociale fondsen, die zich ontwikkelen tot meer zakelijke investeerders en aan de andere kant de harde zakelijke investeerders die hun kapitaal meer maatschappelijk betrokken willen investeren.

Procesbegeleiders/aanjagers/initiatiefnemers:

Commerciële partijen die de markt van het Sociaal Ondernemerschap ontdekken en met deze constructies de markt op gaan. Ze worden betaald door de probleemeigenaar/gemeente.

Onafhankelijke beoordelaars:

Die beoordelen of de vooraf gestelde uitkomsten door de uitvoerder zijn gehaald. Op basis hiervan keert de gemeente subsidie uit aan de uitvoerders waarmee de uitvoerders de investeerders terugbetalen. In sommige gevallen met rendement voor de investeerders.

In het kort gaat het als volgt

Aanjager (commerciële speler) vind probleemeigenaar/gemeente. Gemeente huurt de procesbegeleider in van de commerciële speler. Die haalt investeerders, uitvoerders en beoordelaars aan tafel. Het probleem wordt gekaderd. De uitkomsten worden vastgesteld. Aan iedere uitkomst hangt een prijs die de gemeente ervoor betaald nadat de uitkomst pas daadwerkelijk is behaald.

De investeerders leveren het werkkapitaal voor de uitvoerder. Uitvoerders gaan aan de slag. Project loopt gedurende een bepaalde periode. Na afloop wordt resultaat beoordeeld door de onafhankelijke beoordelaar. Op basis hiervan wordt er afgerekend tussen gemeente en uitvoerder. Uitvoerder rekent af met de investeerder (inclusief rendement voor de investeerder).

Dit doet pijn!

Een helder en zakelijk concept gericht op het oplossen van een maatschappelijk probleem. Prima kun je nu denken. Maar waarom jeukt het dan bij mij zo? Waarom doet het zelfs pijn?

 • Omdat het probleem in de basis het probleem is van gemeentes en uitvoerders die zoekende zijn en er samen niet goed uitkomen.
 • Omdat uitvoerders niet met goede oplossingen komen die werken en waar de gemeente vertrouwen in heeft.
 • Omdat de investeerders rendement halen en uitvoerders zich hiermee de kaas van het brood laten eten.
 • Omdat de commerciële partijen geld onttrekken wat ook rechtstreeks ingezet kan worden voor de oplossing van het maatschappelijke vraagstuk.
 • Omdat deze constructie vraagt om urenlange vergaderingen over processen en procedures waarmee het basisprobleem van het zoekproces tussen gemeente en uitvoerders niet wordt opgelost.
 • Omdat dit geen duurzame oplossing is.
 • Omdat ….

Het meeste pijn doet het bij mij dat uiteindelijk de mensen om wie het gaat, de ouderen, jongeren, mantelzorgers, vluchtelingen, niet worden geholpen. Terwijl goed opgeleide sociale professionals dit gewoon steengoed kunnen.

Professionals komen niet aan bod zolang wij aan de vergadertafel zitten en meegaan in dit soort monsterlijke constructies. Zolang het Sociaal Werk niet onderneemt. Niet voldoende in de gaten heeft dat de gemeente als klant om werkende oplossingen vraagt. Om vernieuwing van ons aanbod. Om innovatieve producten waarmee we keihard resultaat neerleggen. Waar we ook gewoon een goede prijs voor kunnen vragen (het geld is er wel!). Als we dit veranderen kunnen we gewoon als sociale ondernemers zakendoen met de gemeente zonder tussenkomst van investeerders en commerciële partijen.

Ik meen het bloedserieus: wacht geen seconde en start vandaag met ondernemen.

Zijn jullie al gestart met het ondernemen? Hoe pakken jullie dit aan? Fijn als je hieronder je gedachten, ideeën en tips wilt delen  ? ? ?

P.S.: Wil je meer weten over het Social Impact Bond? Post dan hieronder even je mailadres. Dan stuur ik je de slides van de presentatie. 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Reacties

 1. beste Anneke
  graag lees ik meer over het SIB.
  zou je mij de presentatie willen sturen?
  met vriendelijke groet, Willem Beekhuizen

 2. Yvonne Doornbos zegt

  Hallo Anneke,
  Ik lees ook graag meer over het SIB.
  Dus wil graag de presentatie van je ontvangen.
  met hartelijke groet,
  Yvonne Doornbos

 3. Anja Mastenbroek zegt

  Mijn ervaring is dat sociale uitvoerders en zorgverzekeraars alle processen naar zich toetrekken en sociale ondernemers (éénpitters) buiten spel zetten. Ik heb nog veel moeite om hierin mijn weg te vinden, evenals veel van mijn mede-mantelzorgmakelaars.

 4. Anneke Krakers zegt

  Hoi Anja, ja, het is een zoektocht. Duidelijk maken waar jij voor staat zal zeker helpen!

 5. Hanneke Verweij zegt

  Hi Anneke, hoe is het mogelijk dat er zoveel mensen zijn die denken dat zij (lees investeerders ) goed bezig zijn. Wat als je al hulpverlener werkt binnen een monsterlijke constructie? Hoe maak je dit onderwerp bespreekbaar als men denkt goed bezig te zijn? Kortom ik denk graag mee. Ben zelf ook op zoek.vriendelijke groet Hanneke Verweij

 6. Anneke Krakers zegt

  Hoi Hanneke, vooral wel actief blijven in de zoektocht. En zaken bespreekbaar maken op een constructieve manier. Ik heb in mijn blog ook niemand willen ‘beschuldigen’. Dit is wat er gebeurt en vanaf hier moeten we verder.

 7. Hoi Anneke
  Ik ben het helemaal met je eens! En om deze ontwikkeling tegen te gaan ben ik benieuwd naar jouw presentatie.
  Hartelijke groet,
  Ben Koenen

 8. Christine Bakker-Bus zegt

  Hallo Anneke,

  Wil je mij de presentatie over het SIB toesturen?
  Alvast bedankt!

  met vriendelijke groet,
  Christine Bakker-Bus

 9. Dag Anneke,
  Ben ook benieuwd naar de presentatie.

 10. Lucy van der Wal zegt

  Hallo Anneke,

  Ook ik ontvang graag de presentatie over het SIB.
  Alvast hartelijk dank!

  Met vriendelijke groet,
  Lucy van der Wal

 11. Irene van Deuveren zegt

  Hallo Anneke,
  Ik zou ook graag de presentatie SIB bekijken. Dank je wel!

 12. Kees Paap zegt

  Hallo Anneke,
  We maken het met z’n alle steeds complexer en ingewikkelder een verontrustende ontwikkeling.
  Ik zou graag de presentatie ontvangen.

 13. Annita Hofland zegt

  Anneke, mag ik je presentatie ontvangen?
  Ben nieuwsgierig

 14. Dag Anneke, nou ik ben wakkergeschut hoor. Dit nieuws heeft mij niet eerder bereikt. Schrik me een hoedje omdat er in mijn regio gewerkt wordt met arrangementen. Wat zit daar dan achter,vraag ik me af. Ik ontvang graag de presentatie. Dankjewel alvast, esther

 15. Isabel Martinez Basjes zegt

  Hoi Anneke,

  Wil je mij ook de presentatie sturen?
  Hartelijk dank!

  Warme groet,

  Isabel

Laat wat van je horen

*