3 tekenen dat de Sociaal Werk Lente eraan komt!

 

Soms moet je echt speuren naar de lente. Het is Maart dus je weet dat ie eraan komt. De zon wint al aan warmte en de eerste merels laten van zich horen. Maar het kan ook zo omslaan: kou en wind geven het gevoel alsof de lente nog heel ver weg is. Maar dat is bedrog want de lente is wel degelijk onderweg. Als je beter kijkt, als je speurt naar tekenen dan zul je ze zien.

Ik ben ervan overtuigd dat ook in het Sociaal Werk de lente eraan komt. Nog niet uitbundig en kleurrijk maar wel pril en ontluikend. Dit zijn 3 tekenen waaraan ik het kan merken:

1. warmte

Warmte is nodig om te kunnen groeien en bloeien. Speuren naar warmte in ons vak brengt mij vooral op het spoor van mensen. Bevlogen sociaal werkers die met elkaar ons vak nieuw leven inblazen.

Deze warmte is steeds beter te bespeuren. Warmte ontstaat vooral op plekken waar sociaal werkers elkaar ontmoeten en waar er tijd en ruimte is om met elkaar connecties aan te gaan. In deze ‘open ruimte’ kan creativiteit groeien. Kan potentie winnen aan kracht.

Een mooi voorbeeld is Krachtproef. Krachtproef is een community van vernieuwende opbouwwerkers die elkaar ontmoeten op een digitaal platform en een jaarlijks festival.

2. pril

Ieder begin is pril. Is kwetsbaar. Maar ieder zaadje heeft ook potentie om tot iets groots uit te groeien. Ik zie om mij heen in het Sociaal Werk steeds vaker dat sociaal werkers ruimte krijgen en nemen om gewoon te beginnen.

In het klein. Pril en groen en vaak daardoor ook heel kwetsbaar. Maar wel met een sterk geloof in de potentie van hun ideeën en plannen.

Prille ideeën hebben vaak bescherming nodig. Om ervoor te zorgen dat ze niet omver worden geblazen. Een veilige plek in de luwte waar in alle rust een idee aan kracht kan winnen. Soms is er ook een stutje nodig. Ondersteuning.

Sociaal werkers die vanuit hun baan een pril idee willen ontwikkelen hebben managers en directeuren nodig die hen beschermen en ondersteunen. Mooi voorbeeld is een klant van mij bij wie ik een team van kartrekkers mag ondersteunen. Het kartrekkers team krijgt alle vrijheid en ruimte om te experimenteren.

Andere sociaal werkers starten een eigen bedrijf om hun prille idee uit te werken. Het aantal studenten in mijn Basics programma groeit steeds harder. Het programma en de support community biedt hen de bescherming en ondersteuning om hun idee te laten groeien tot een volwaardige onderneming.

3. verrassing

De lente zorgt altijd weer voor verrassingen. Dat de lente komt staat vast en veel is vertrouwd maar ook altijd zijn er weer verrassingen. Een plant die opeens op een andere plek opduikt. Een struik die van kleur is veranderd.

Ik zie ook verrassingen opduiken in het Sociaal Werk. Een heel mooi voorbeeld vind ik een initiatief van Sanne Verburg, jongerenwerker bij Forte Welzijn. Zij organiseert een bijeenkomst voor jongeren waarbij ze alles kunnen leren over het starten van een eigen onderneming. Ik vind dat verrassend en vernieuwend.

 

 

Verrassingen geven energie. De oh’s en ah’s van je verwondering maken je hongerig naar meer. Verrassingen wakkeren nieuwsgierigheid aan. Want als dit kan, wat kan er dan nog meer? Dit is een soort van accelerator voor groei.

Verrassingen kunnen ook een tijdje borrelen en onder de oppervlakte blijven maar op een gegeven moment steken ze vanzelf wel hun neus boven de grond. En dan is het genieten!

 

Mijn speurtocht naar de tekenen van de lente in het Sociaal Werk is denk ik nog maar een begin. Ik vermoed, weet bijna wel zeker, dat er nog veel meer tekenen en voorbeelden zijn. Wil jij jouw tekenen en voorbeelden hieronder delen? Zo kunnen we bij elkaar de hoop versterken dat we nu al bouwen aan een mooie toekomst voor het Sociaal Werk! Graag jouw reactie hieronder.

 

 

Laat wat van je horen

*