Piepjong

 

Dit is een ode aan de jonge sociaal werker. Sommige nog piepjong. In de LENTE van hun leven. We hebben ze nodig! Voor hun frisse blik. Hun onbevangenheid. Hun liefde voor het vak. Hun compassie voor hun klanten.

Sjef van der Klein

Op 14 maart is Sjef van der Klein verkozen tot Sociaal Werker van het jaar 2018. Hij is nog maar 26 jaar. Piepjong. In de LENTE van zijn leven. Bevlogen en positief. Zoals Sjef zijn er meer: jonge sociaal werkers. Sjef heb ik al eerder leren kennen als deelnemer aan een van mijn trainingen. En gelukkig kom ik steeds vaker jonge sociaal werkers tegen in mijn trainingen.

Wat mij opvalt is hun positieve kijk op het vak. Hun bereidheid om alles te doen wat hun klanten nodig hebben. Ze hebben hun primaire focus bij hun klanten. En zijn sensitief als het gaat om hun opdrachtgevers.

De oude garde

Ik bewonder ze omdat ze in de organisaties waar ze werken vaak te maken hebben met ‘de oude garde’. Het gros van de sociaal werkers is nog steeds in de middelbare leeftijd en ouder. Het is compleet logisch dat als je al jaren meeloopt in dit veld je al van alles voorbij hebt zien komen. Bij ieder nieuwe wind denk je dat die ook wel weer zal overwaaien. For the record: ik ben zelf 55 dus dit is absoluut geen beschudiging maar meer om je te laten weten dat ik het snap ;-)

Ik bewonder de jonge garde hoe ze zich voegen in hun organisaties. Hoe ze fans krijgen. Hoe ze laveren tussen ‘been there, done that’ en ‘hier gaan we de schouders onder zetten’. En let op: als junior en senior samenkomen kunnen er prachtige initiatieven ontstaan! Ook dat kom ik tegen!

Op de barricades?

Op het zelfde congres waar Sjef werd verkozen tot sociaal werker van het jaar 2018, pleitte Margot Scholte in haar Marie Kamphuis lezing voor SANS: Sociale Actie Nieuwe Stijl. Ze moedigde de sociaal werkers in de zaal aan om weer om de barricades te gaan. Om het front te sluiten. Terug naar de politiserende hulpverlening. Maar dan in een nieuwe stijl.

Ik schrok er wat van. Is dat wat we nodig hebben? Misschien dat het bij ‘de oude garde’ enige gevoelens van vervlogen romantiek oproept. Vooruit … Maar sociaal werkers zoals Sjef zie ik heel andere dingen doen.

Van deze tijd!

Jonge sociaal werkers zijn van deze tijd. Ze zijn door en door vertrouwd met het internet waardoor ze snelle toegang hebben tot kennis en connecties. Oude machtsstructuren zijn onder invloed van de nieuwe samenleving op sommige plaatsen compleet verdwenen.

Jonge sociaal werkers maken de wereld beter. Niet vanaf de barricades maar met een tweetje aan de wethouder. Met een gloedvol verhaal op facebook. Ze zijn ‘vrienden’ met de beleidsambtenaar.  Nemen een vlog op met de staatssecretaris. Ze zijn niet bang om te experimenteren. Ze zitten vol ondernemerszin.

Op wie ben jij trots?

Jonge sociaal werkers. We hebben ze nodig. Laten we ze koesteren en aanmoedigen. Ken jij een jonge sociaal werker waar je trots op bent? Fijn als je hem of haar hieronder in de comments wilt noemen!

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Reacties

 1. Wat een gave blog Anneke! Ik moet meteen denken aan mijn gesprek met sociaal werker Justin van Riel.
  Voor mij Justin een perfect voorbeeld van een frisse en creatieve nieuwe generatie sociaal werker.
  Ik heb daarom een podcast met hem opgenomen, zodat hij niet alleen mij maar ook anderen kan inspireren!
  De podcast is hier te beluisteren: https://youtu.be/idflYguVapo.

 2. Wat mooi beschreven Anneke en ik ben het helemaal met jou eens! Trots ben ik op mijn jonge collega Gerline Kuiers! Zij is ondernemend, kijkt met een frisse blik, is energiek en heeft passie voor haar vak! Ze is proactief en gericht op verbinding. Zij ziet kansen in plaats van beren op de weg. Heerlijk om mee samen te werken!

  Hartelijke groet,
  Annerieke van Dongen-Kardol
  Maatschappelijk werker Zorggroep Noorderboog

 3. Heel herkenbaar Anneke! Bij Welzijn De Meierij hebben we de laatste paar jaar een aantal nieuwe jonge enthousiaste collega’s aan boord kunnen krijgen. Ik merk dat dit vooral bijdraagt aan een nieuwe positieve balans in het team, nieuwe energie, veel creativiteit en een versnelling op de digitale snelweg! Trots op Nelleke, Cherdine, Caroline, Monique en Jack!

  Met vriendelijke groet,

  Trix Cloosterman
  Directeur Welzijn De Meierij

 4. De kunst is om zo onafhankelijk mogelijk in het werk te staan als zo sociaal werker. Dit gaat vanzelf als je passie de weg is. Dan verdwijnen vanzelf de spreekwoordelijke beren. En lukt het om door barrières te gaan. Een jonge geest is hierbij behulpzaam. Leeftijd is onbelangrijk. Ik ben trots op mijn collega’s die vanuit deze houding hun werk doen in Eindhoven. Zie http://www.woenselnoord.nl
  Goed verhaal Anneke. Groeten Jeroen Pijnenburg van Buro Cement.

Laat wat van je horen

*